latinica  ћирилица
17/07/2018 |  10:08 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Модрић и Томпсон пјевали о "лошој 1945. години"

Контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, којем је због слављења усташке власти у пјесмама забрањен наступ у било којој земљи ван Хрватске, не рачунајући хрватске кантоне у Федерацији БиХ, пјевао је на дочеку фудбалера репрезентације Хрватске у Загребу на изричити захтјев играча и селектора Златка Далића.
Лука Модрић - Фото: HRT
Лука МодрићФото: HRT

Томпсон је наступио јер је изричита жеља хрватских фудбалера била да их он дочека. Организатори га нису позвали и уврстили у програм дочека, али Хрватски фудбалски савез извршио је притисак да се тај наступ омогући, наводи Томпсонов менаџер Денис Плетикоса.

"Селектор Далић и капитен Лука Модрић позвали су Томпсона и поручили да би вољели да он наступа на дочеку и Марко се одазвао", рекао је Плетикоса.

Хрватски играчи тражили су да им на дочеку на Тргу бана Јелачића у Загребу пјевају "Прљаво казалиште", Томпсон и Младен Грдовић.

Наводно, премијер Хрватске Андреј Пленковић покушао је да спријечи Томпсонов наступ, али није успио, преносе хрватски портали.

На изричити захтјев Луке Модрича, најбољег играча Мундијала у Русији, Томпсон је без музичке пратње отпјевао своју пјесму "Гени камени", у којој се помиње "лоша 1945. година" и Хрвати који су морали да се тада распу по свијету.

Томпсон је један од најпопуларнијих хрватских пјевача, а његову каријеру су обиљежиле контроверзне "домољубне пјесме", у којима је често било помињања или директих алузија на усташку Независну Државу Хрватску, те мјеста на којима су убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти /"Јасеновац и Градишка стара"/.