latinica  ћирилица
17/07/2018 |  08:24 | Аутор: СРНА

Додик: Направљен одличан резултат у немогућим условима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да вјерује да је Српска у области економије направила одличан резултат у немогућим условима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да Српска има најбољу статистику, бољу него икада до сада, има највећи број запослених, највећу покривеност извоза увозом.

"Када смо ми дошли на власт, покривеност увоза извозом била је 34 одсто, а сада је 75 одсто, што говори о томе да смо развијали неке наше капацитете, ишли на регионална тржишта", рекао је Додик за ТВ "Хепи".

Додик је указао да је задужење Републике Српске најниже у региону, те подсјетио да је до прије двије године "била општа прича о банкроту Републике Српске само зато што је Српска у једном моменту ушла у проблеме такозваног финансијског тока готовине, а многа средства су била блокирана на нивоу Сарајева".

"Тада је предсједник /Србије Александар/ Вучић помогао Српској тако што је `Поштанска штедионица` откупила 25 милиона евра наших обавезница, које нису изгубљене, које се враћају уз одређену камату, а ми смо успоставили тај стабилан финансијски ток и Српска у овом тренутку никоме ништа не дугује", рекао је Додик.

Он је навео да Српска редовно испуњава све своје обавезе и према борачким категоријама и пољопривредницима и социјалним категоријама, те да је исплата плата и пензија редовна и да нема никаквих застоја.

"И сада одједном нико не прича да је Република Српска банкротирала. Република Српска повећава пензије. Српска је донијела закон који омогућава повећање плата. Наше плате су у просјеку неке су 430/440 евра. Ми желимо да то сада са повећањем повећамо на 450 евра", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је 1998. године, када је он постао премијер Српске, Федерација БиХ имала 400 милиона КМ у свом току, а Српска је имала само пет.

Додик је додао да је Република Српска могла да добије само кредите, јер западни свијет није хтио да уложи у Српску, "осим неких донација, неки вртић и слично".

Он је нагласио да је Српска сама обновила своју електро-мрежу и подсјетио да Бањалука од прољећа 1992. до 1995. године није имала струју, а да је била електрана која је производила струју да се одржи болница и виталне институције у граду.

Додик је рекао да је прије 2006. године у апсолутном смислу домаћи производ био 4,7 милијарди КМ, а данас је 10,5 милијарди КМ, што говори да је повећан у условима глобалне кризе, у условима поплаве гдје је штета била више од 2,5 милијарди КМ.

Он је најавио да ће ове године бити отворена дионица пута од Бањалуке према Прњавору, да се Бањалука и Добој интегришу са ауто-путем од 72 километра као и да ће у септембру бити завршен Клинички центар Бањалука.

Додик је напоменуо да се гради нова болница у Источном Сарајеву, те подсјетио да је направљена нова болница у Бијељини, ријешен прелаз Чемерно.