latinica  ћирилица
17/07/2018 |  08:16 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Побједничка парола - Република Српска на првом мјесту

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће његова предизборна кампања за српског члана Предсједништва БиХ бити побједничка, да очекује побједу на свим нивоима и да су му потребни људи да јединствено дјелују на пароли - Република Српска на првом мјесту.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

"Хоћу да ставим Републику Српску на прво мјесто, а да би то било треба ми Жељка Цвијановић за предсједника Републике, треба ми Влада Републике Српске и сви људи у заједничким институцијама који ће јединствено дјеловати на пароли – Република Српска на првом мјесту, а не БиХ. За Србе је то побједничка парола", рекао је Додик за ТВ "Хепи".

Наводећи да је Предсједништво "важно за муслимане да покажу да је БиХ нека држава" и да у тај орган никад нису ишли најјачи политички представници српског народа, Додик је истакао да "у овом моменту, хтио или не", све статистике говоре да је он и даље најјачи политички човјек код Срба у Српској.

"Тамо у Сарајеву су српски представници злоупотријебили ситуацију. Они су отишли тамо да представљају Републику Српску, а понашали су се као да су надређени Српској и ја хоћу то да промијеним", истакао је Додик, који је предсједник Српске.

Говорећи о евроинтеграцијама БиХ, Додик је рекао да би Република Српска, када би била сама, за двије до три године испунила све критеријуме правног насљеђа ЕУ и била спремна за пријем у ЕУ, али да се са БиХ то никад неће десити.

Додик је подсјетио на проблеме са којима се ЕУ сада суочава као што су "Брегзит", мигранти, раскол, те додао да је сада прагматично питати Европљане шта се то дешава са њима и какви мисле да ће бити за неколико година.

"ЕУ није иста као прије три или четири године, тражи реформом модел свог опстанка. Није нико глуп да мисли да ће Европа пропасти, остаће у неком облику. Логично је да сачекамо да видимо о чему је то ријеч и гдје идемо", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је њемачки канцелар Ангела Меркел говорила о Европи са "шест брзина".

"Ако је то систем рингишпила, онда је најстабилнији дио који се окреће око осовине. Али, ако нас угура у ону шесту брзину, могу нас лансирати на Мјесец", рекао је Додик и истакао да није против уважавања европских норми, али је против да ЕУ у БиХ користи европски пут да би Српској ускратила њене надлежности.

Говорећи о помоћи Запада народима у БиХ, Додик је рекао да је Бошњаке и Хрвате подршка Запада, чији су били миљеници, умирила, а Србе натјерала да се боре.

"Без борбе нема живота, ако нисте у покрету, ако нисте у развоју и ако станете. А они /Бошњаци и Хрвати/ су стали јер очекивали да ће им они /Запад/ све завршити", рекао је Додик.

Он је навео да су Бошњаци стално у неком систему вјере и невјере, научени кроз историју да се тако понашају и да ће на неком прагматичном нивоу исказивати приврженост западној Европи којој културолошки и историјски не припадају, а интимно ће увијек гледати на исток, према Турској и неким другим подручјима.

"Та подијељеност душе бошњачке говори да је то у суштини паћенички однос. Срби се морају одрећи тога и да јасно кажу да хоће да афирмишу своју државу и своју нацију, да поштујемо Русију, али исто тако да не мрзимо Запад. Али, такође, морамо да будемо опрезни због свега оног што Запад кроз своје велике приче и теорије покушава да нам наметне", рекао је Додик.

Поновивши залагање да се пријави добијање новца од страних влада и фондација, Додик је је потврдно одговорио на питање да ли се плаћају напади на њега, наводећи да једна телевизија у Српској свака четири мјесеца добије од Американаца 800.000 долара у кешу и да "кажу да је тазе, још мирише на свјеже штампано".

Додик је истакао да је то због тога што још у Сарајеву функционише стара америчка администрација, али да вјерује да тога неће више бити када се успостави администрација предсједника САД Доналда Трампа.

"Ја подржавам Трампа када каже да је `Америка прије свега`. Зашто ми не бисмо рекли `Србија прије свега` или `Република Српска прије свега` или `Срби прије свега`. Зашто је то проблем или нама забрањено. Ево ја кажем `Република Српска, Србија и Срби прије свега у свему што радимо`", рекао је Додик.

Одговарајући на питање о министру безбједности БиХ Драгану Мектићу и да ли је икада дошао код њега на разговор, Додик је рекао да није, те додао да има људи који су "опкољени неким привилегијама и који напросто не разумију ситуацију да је БиХ састављена и изведена".

"Тај министар сматра да је БиХ држава надређена Српској и понаша се да може да донесе одлуке које обавезују Републику Српску, што није тачно, то није ни уставна, ни законска позиција. Али, он прави много смутњи таквим размишљањем... Он нема никаква извршна овлашћења, он је координатор /између полиција Српске и ФБиХ/. Умислио је да је неки велики министар", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико мјесеци упозоравао да треба спријечити мигранску кризу, али да је Мектић тада говорио да Додик скрива проблеме у Републици Српској, док сада прича исто што и Додик.

Додик је поновио да Република Српска не жели помоћ међународне заједнице да прави сабирне центре за мигранте и да се то не може очекивати од Српске.

"Тај исти министар и Савјет министара у Бриселу су дали папир у којем пише да у Бањалуци, Бијељини, Херцеговини, односно на пет локација у Српској треба да се направе ти центри. Ми смо рекли да нећемо ниједан. Ето како он мисли да функционише БиХ", рекао је Додик.

Говорећи о Брчко дистрикту, Додик је оцијенио да је такво рјешење направљено да би предуприједило у будућности интеграцију Српске и Србије, или интеграцију саме Српске, али да то не би требало да буде сметња интеграцији.

"За муслимане је Брчко мање важно, а за нас је од животне важности и према томе и на тај начин ћемо то и бранити", додао је Додик.

Додик је рекао да у Сарајеву има више џамија него у Техерану, односно има више од 120, да се граде и на мјестма гдје их није било прије рата, те да их у БиХ има 800 изграђених послије рата, између осталих и код бањалучког аеродрома, гдје није постојала.

"Ја немам ништа против, немој ми узнемиравати дан, пуштати озвучења /са џамије/ јер ја напросто нисам то.... то није у мојој традицији", навео је Додик.

Говорећи о Ватикану, Додик је рекао да се није срео са римским папом, него да се сретао са његовим званичницима, али да је чуо од њих да је Ватикан запрепаштен нарастајућом опасности од политичког ислама и да су се бојали за католике у БиХ, што им се управо и дешава.

Коментаришући раније изјаве турских званичника о Бањалуци да је то Турска, Додик је рекао да они /турски званичници/ често то причају, а "западњаци" само ћуте.

"Наравно да то није њихова земља... Ми управљамо Бањалуком, Републиком Српском, имамо границу, нашу полицију, институције. Одлучујућу власт на простору Српске и Бањалуке и свих наших градова имају Срби и Република Српска је српска, а нека мултиетничка заједница, која је пропала", навео је Додик.