latinica  ћирилица
16/07/2018 |  22:44 ⇒ 17/07/2018 | 00:24 | Аутор: СРНА

Додик: Орићева пријетња може бити реализована само тероризмом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да пријетња ратом некадашњег команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића може бити реализована једино тероризмом, који представља реалну опасност за Српску.

Додик је рекао да нема другог начина да та директна Орићева пријетња миру буде остварена, наводећи да је прича о Насеру Орићу позната и она траје као клацкалица која показује карактер БиХ.

Он је навео да се тој пријетњи у Сарајеву чак аплаудира и да на нивоу емотивног то сваког узбуди, али да се на нивоу практичног морају распознавати неке ствари.

- Српска нема међународно признање, али има све елементе државе. Ко би могао да нападне Српску? Бакир Изетбеговић. Како? Да ангажује војску БиХ? Не може, јер сва три члана Предсједништва БиХ морају да гласају за одлуку о томе. Ако то елиминишемо, остаје му Федерација БиХ која има полицију, али је полиција састављена од хрватске и бошњачке компонентне и потребна је јединствена одлука да се тако нешто уради, а то би значило агресију. Полиција ФБиХ нема никакве надлежности на подручју Српске - рекао је Додик за Телевизију Хепи.

Наводећи да се у БиХ вратио знатан број оних који су били у Сирији, Додик је истакао да ће БиХ све више бити етикетирана, не само као пропала земља, већ и као легло исламског тероризма, са чиме Европа и свијет имају озбиљних проблема.

- Нема ниједног терористичког акта великог у свијету, од Њујорка, Вашингтона, Лондона, Мадрида, Париза да учесници немају документа БиХ указује Додик.

Према његовим ријечима, осим оних који су се вратили из Сирије, а зна се да су били у Исламској држави, проблем представља и мигрантски талас.

- Од 10.000 миграната који уђу у БиХ њих 200-300 имају документа, остали немају, уопште не знамо ко су они, нити шта им је намјера - наводи Додик.

Он је рекао да у Сарајеву постоји седам арапских насеља окружених зидом, изолованих од локалне средине, праве се енклаве у које чак ни локални муслимани не смију да уђу.

- Мора се размишљати о томе у чему ми живимо и зашто је изјава Насера Орића проблематична и зашто мора да пробуди сваког Србина - каже Додик.

Додик је поручио да ће Српска наставити са процесом набавке наоружања док сваки униформисани полицајац не буде имао пушку и опремљен да се може борити против тероризма.

Ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге "Живот прије и послије Сребренице", аутора Еснефе Смајловић Мухић.

- Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, "ћераћемо се још". Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати - поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.