latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:38 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Бањалука све више град модерних саобраћајница

У Куљанима, једном од најбројнијих бањалучких приградских насеља, пуштена је у саобраћај дионица пута, дуга 500 метара. Након повезивања Источног транзита, то је још један у низу пројеката на подручју Бањалуке. Најављена је изградња и нових кружних саобраћајница.

Дионица пута Куљани-Барловци-Церићи била је у лошем стању. Асфалтирањем, мјештанима је умногоме олакшана свакодневица.

Тиме је омогућена боља повезаност са градом, кажу из Градске управе.

"Отварање саобраћајнице у дужини од око 500 метара је наставак пројекта модернизације саобраћајница, јер смо и прошле године радили један дио, а сада и овај дио саобраћајнице", каже Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Бањалуке.

Стратегијом развоја локалних путева, усвојеној у градској Скупштини, као приоритети су означени Куљани, Пријечани, Шарговац, Мотике и Чесма. Положен је први слој асфалта на саобраћајнице према Пријечанима.

Радови у Чесми од школе у дужни од 850 метара су интензивирани. Бањалука све више постаје град модерних саобраћајница.

Након више од 30 година, спојен је Источни транзит. Изградњом дионице од 440 метара и двије кружне раскрснице, вриједне милион 350.000 КМ, саобраћај је значајно растерећен.

"Ових дана очекује се расписивање јавне набавке и ми смо трасу већ припремили за наставак споја Источног и Западног транзита. Истовремено, увели смо извођача у изградњу Зеленог моста и све то заједно чини једну цјелину, која ће бити функционална и која ће значајно растеретити саобраћај у Бањалуци", наводи Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве Града Бањалука.

Изградња кружних раскрсница биће настављена. Већ се изводе радови у Алеји Светог Саве, чија је вриједност 220.000 КМ.

За десетак дана требало би да почну и радови на раскрсници код Адико банке, што ће коштати 260.000 КМ.

"Заједно са Путевима Републике Српске планирамо увести извођаче на изградњу кружног тока код Сирана, што је уско грло кад је ријеч о саобраћају у Бањалуци. Кружни ток са подходником код Делте, такође је у плану са Путевима", рекао је Сандић.

Пројекти и у приградским насељима биће настављени. Завршени су припремни радови на путу према Мотикама.

План је и да до краја године почну радови на траси од Жутих зграда у дужини од 1.200 метара.