latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:59 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Када ће Савјет министара исплатити обећани новац Сребреници?

Негодовање локалних власти Сребренице и дијела српских посланика у парламенту БиХ, проузроковала је изјава министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића, како му није познато да је неко у име Савјета министара обећао два милиона КМ донација за Сребреницу.

Док показују дописе, медијске извјештаје и скупштинске стенограме са поменутим износом, питају када ће Савјет министара испунити обећање, које су одавно испуниле владе Републике Српске и Србије.

"Већ смо видјели да је Влада Србије издвојила значајна средства, као и Влада Републике Српске. То ће сигурно урадити и Влада Федерације, а свакако и Савјет министара, тако да начелник може рачунати да ће сви предложени пројекти комуналне инфраструктуре бити помогнути", рекао је раније Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара.

Звиздић је ово обећање изговорио на Инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници.

Занимљиво, његов замјеник у Савјету министара Мирко Шаровић тврди да није упознат колико је новца ова институција обећала Сребреници.

"Ако су тада обећана средства, што не искључујем, треба питати онога ко је тада говорио у име Савјета министара. Обећао два милиона или не, Сребреници треба помоћи, што и вјерујем да ће се десити", увјерен је Шаровић.

Шаровић не пориче да му је познато да је Савјет министара од Сребренице тражио пројекте које би требало финансирати.

Локална власт је спискове тих пројеката слала неколико пута и увијек их сабирала баш до, како кажу, обећаног износа.

Те дописе су слали на адресу кабинета предсједавајућег Дениса Звиздића, чији је Шаровић замјеник.

СНСД-ов Сташа Кошарац тврди да је Шаровић, податак о обећаној своти, ако не из поменутих извора, онда сигурно чуо из његовог посланичког питања на сједници Представничког дома. Ту тврдњу, каже, лако је провјерити у скупштинском стенограму.

"На сједници на којој сам поставио посланичко питање, а на које још нисам добио одговор, Шаровић је потврдио да зна за обећање о два милиона КМ. Осим срамотних изјава, навикли смо и на његова срамотна рјешења која су обично заобилазила институције Републике Српске", рекао је Кошарац.

Да су за овај износ чланови Савјета министара морали знати поново увјерава и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

На увид нуди архиву званичне преписке Општине и Савјета министара. Његове тврдње аргументују и медијски извјештаји из априла 2016. године. Медији су, и тада, извјештавали о два милиона, а текстове илустровали фотографијама састанка тадашњег вођства општине са актуелним министром спољне трговине и економских односа.

У чланцима је, чак, прецизирано да овај износ није споран и да је разговарано само о начинима уплате.

Зашто је у документима, текстовима и посланичким питањима неизоставно и податак о два милиона КМ, Денису Звиздићу није познато. Познато је само, за који се критеријум одлучио, ма колику донацију Савјет министара одобри: "Да општинско Вијеће Сребренице има једногласан став за који пројекат Савјет министара треба да уплати свој новац".

И док Савјет министара БиХ још вијећа кад ће уплатити 2015. обећани новац и колико ће га бити, пет милиона евра донација Србије већ је потрошено за важне сребреничке пројекте.

Истовремено, Влада Републике Српске у општине Братунац и Сребреницу уложила је десетине милиона КМ.