latinica  ћирилица
16/07/2018 |  18:53 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Лазански: Сарајево жели да кроз чланство у НАТО унитаризује БиХ

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је позадина бошњачких тежњи за улазак у НАТО покушај да чланством у тој алијанси остваре оно што нису током рата, а то је унитаризација БиХ и свођење Републике Српске на "бањалучки кантон".
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић) -
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

- Сарајево сматра да би уласком у НАТО трајно цементирало границе БиХ у смислу немогућности одлуке српског народа у будућности на било какву врсту самосталности, јер се онда као чланица НАТО-а увијек можете позвати на колективну безбједност. То је тајна и то је крајњи циљ уласка у НАТО - рекао је Лазански Срни.

Реагујући на изјаву предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да очекује да ће БиХ до краја године активирати Акциони план за чланство у НАТО, Лазански је указао на чињеницу да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Бањалуке, која свој став о томе темељи на ставу званичног Београда.

- Република Српска ће слиједити ставове Београда по питању уласка у НАТО. Звиздић може да тврди да ће до краја године бити активиран и план за улазак БиХ у нову галаксију Млијечног пута, али то су жеље и то ништа не значи у смислу неких конкретних потеза за улазак у НАТО - оцијенио је Лазански.

Према његовим ријечима, тиме се покушава купити наклоност Запада пред предстојеће изборе у БиХ, али ће свака странка из Републике Српске, уколико се изјасни за улазак или приближавање алијанси, изгубити гласачко тијело.

- Гласачко тијело у Републици Српској није за улазак у НАТО због онога што се десило и због става Србије. Мени та изјава господина Звиздића ништа не значи. Ни он, ни члан Предсједништва БиХ из редова бошњачког народа немају ингеренцију да само својом одлуком увуку БиХ у НАТО. Сада је одговорност на српском члану Предсједништва БиХ да он каже шта има поводом тога, мада су предстојећи избори релативно близу, па се чувају - рекао је Лазански.

Он је додао да БиХ кроз процес уласка у НАТО жели прије свега ријешити питање књижења војне имовине у свом интересу.

- Ако ви укњижите на Сарајево војне полигоне који се налазе на просторима Републике Српске онда то више није 49 одсто територије Српске него је мање. Тако крадете Републици Српској територију и то је јасно. Све што бошњачка страна није успјела током рата мисле да ће остварити у оквиру процеса приближавања НАТО-у - рекао је Лазански.

Он је појаснио да Бошњаци сматрају да ће, ако уђу у НАТО, онемогућити било какав референдум о одвајању Српске.

Лазански сматра да бошњачким политичарима није стало да играју неку војну улогу у НАТО-у, већ то раде зато што знају да ће их са таквим ставовима подржати за останак на власти, а са друге стране имају заштиту од било каквих идеја Републике Српске да се осамостали.