latinica  ћирилица
16/07/2018 |  18:46 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Мајкић: Велика Британија се не одриче западног Балкана

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да, иако су многи сматрали да су интереси Велике Британије на западном Балкану слаби, недавне изјаве британског амбасадора у БиХ говоре у прилог томе да се ствари мијењају на том плану.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- Јасно је да Фергусон преноси поруке британске премијерке Терезе Меј која западни Балкан види као простор у којем ће Велика Британија у будућности играти много активну улогу - сматра Мајкићева.

Она подсјећа да је повећано британско учешће у земљама западног Балкана најављено у безбједносном сектору, и то у области илегалних миграција, у реформи кривичног законодавства, организованог криминала и подручју царина, те да Фергусон наговјештава долазак експерата из различитих одјељења британске Владе и сарадњу са свим земљама западног Балкана да би био повећан општи степен безбједности, не само земаља на овом простору, него цијеле Европе.

- Једина експлицитна најава за БиХ тиче се доласка експерта британске службе за царину који би био смјештен у БиХ, да би се помогло у изградњи капацитета домаћих институција - наводи Мајкићева.

Она констатује да све ово још једном потврђује да излазак Британије из ЕУ никако не значи да она губи интерес за прилике у Европи, а тиме и на западном Балкану.

- Иако је Велика Британија заокупљена Брегзитом, поново се потврђује да је илузорно очекивати да ће се Британци изласком из ЕУ потпуно дистанцирати од утицаја на будућност те исте ЕУ, али и земаља западног Балкана - указује Мајкићева.

Према њеним ријечима, о томе је расправљао и Дом лордова британског парламента почетком године који је затражио много активнији приступ британске политике западном Балкану с циљем заштите, не само европских, него и битанских интереса.

Фергусон је данас рекао да ће Британци, којих је најављено дупло више у безбједносном сектору у региону, доћи из различитих одјељења британске владе и да су то стручњаци који раде на питањима илегалне миграције, реформе кривичног правосуђа и борбе против тешког и организованог криминала.

- Ови стручњаци ће радити са нашим партнерима у региону на борби против ових заједничких изазова који представљају пријетњу безбједности грађана на западном Балкану, али и у цијелој Европи - изјавио је Фергусон Срни.

Према његовим ријечима, тренутно британски службеник за оперативну сарадњу са безбједносним агенцијама БиХ, укључујући и са МУП-ом Републике Српске, о питању борбе против организованог криминала, ради из Београда.