latinica  ћирилица
16/07/2018 |  10:14 | Аутор: СРНА

Мароко - хришћани без икаквих права

Мала хришћанска заједница у Мароку потпуно је обесправљена, а они који пређу у хришћанство посебно бивају изложени притисцима, наводе ријетки хришћани у овој земљи и организације за заштиту људских права.
Мароко - Фото: Screenshot/YouTube
МарокоФото: Screenshot/YouTube

Лубна и њен супруг Камал, који су постали хришћани, склопили су брак уз скромну свечаност у конференцијској дворани једне групе за заштиту људских права у главном граду Марока, игноришући пријетње људи из њиховог конзервативног родног града на сјеверу ове муслиманске краљевине.

Пар припада мањинској заједници која је из ислама прешла у хришћанство и која тражи правно признавање њиховог брака.

Ислам је државна религија у претежно сунитском Мароку, гдје се једино муслимански и јеврејски бракови сматрају законитим.

Луба од сада мора да носи никаб /вео који прекрива лице/ ако жели да шета улицама родног града.

Адам Рабати и његова жена Фара, хришћански пар, одбили су да се вјенчају према мароканском закону, који се заснива на шеријату.

Пар живи у предграђу Рабата у стану који је претворен у цркву, гдје примају хришћане.

Рабатијеви ризикују да буду оптужени за "блудништво", што је кажњиво према кривичном закону.

Малу јеврејску заједницу, која у Мароку постоји неколико вијекова, Устав признаје као дио мароканског идентитета. Око 3.000 Јевреја има своје судове који одлучују о питањима у вези са личним статусом, насљедством и обредом сахране.

Хришћани траже од државе да им обезбиједи равноправан положај са мароканским Јеврејима.

Они захтијевају да им се да право на законито склапање брака и обред сахране у складу са вјером, наводе агенције.

Према закону, једино је страним хришћанима допуштено богослужење у црквама, које су изграђене за вријеме француске колонизације, док је за прозелитизам /намјерно обраћање некога у другу вјеру/ предвиђена казна до три године затвора.