latinica  ћирилица
15/07/2018 |  18:06 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"Повратак воденицама" - циљ очување двадесет стогодишњих воденица

"Повратак воденицама", назив је манифестације која је одржана у селу Трескавац, код Рибника, која има за циљ очување двадесет стогодишњих воденица. Поред природних љепота, Трескавац годинама пусти, зато организатори манифестације, чланови Еколошко-етнолошког покрета "Димитор-Превија" желе развити Етно-село како би се људи враћали.

Подно планине Димитор, у јединственом природном Етно-селу Трескавац с петоро дјеце и супругом живи четрдесетдеветогодишњи Петар Нинковић који је стасавао уз породичну воденицу, домаћи хљеб и воду са извора. 

"Имам стару воденицу ниже манастира, али преселио сам мало ниже доле и сада хоћу да направим нову воденицу", рекао је Петар Нинковић из села Трескавац.

У скоро напуштеном селу Трескавац у којем живи мање од 30 становника, воденицама се сваке године врати Миле Врачар из сусједног села Превија.

"Покушавамо људима представити оно што имамо, нашу природу, изворе, потоке, шуму и стијене. Сматрамо да је то лијепо да то можемо понудити свијету". истакао је Врачар.

Иако је велики број стогодишњих брвнара напуштен, неколико је обновљено. А поред воденица у којима мјештани и данас мељу жито у селу Трескавац постоје 104 извора питке воде.

"Сви су на неки начин до прије четири године дигли руке од овог села, а ја толико волим природу и први пут 2001. године када сам видела ово село једноставно ми је остало у срцу", изјавила је предсједница Еколошко-етнолошког покрета "Димитор-Превија" Косана Тодоровић.

Након наступа малишана Културно-умјетничког друштва "Рибник", многобројни посјетиоци прошетали су ''Стазом здравља'' односно сеоском улицом у којој су брвнаре, воденице и извори.