latinica  ћирилица
14/07/2018 |  21:13 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Освештани темељи Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу

У присуству многобројних вјерника, изасланик епископа бањалучког Јефрема јеромонах Теофил, настојатељ манастира Осовица, уз саслужење више свештеника освештао је данас темеље Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу, чији су кумови Дарко Бањац и Ранко Стојаковић.
Освештање темеља Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу (фото: rtv-kd.com) -
Освештање темеља Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу (фото: rtv-kd.com)

У присуству многобројних вјерника, изасланик епископа бањалучког Јефрема јеромонах Теофил, настојатељ манастира Осовица, уз саслужење више свештеника освештао је данас темеље Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу, чији су кумови Дарко Бањац и Ранко Стојаковић.

"На моје велико задовољство и Ранка Стојаковића,који је заједно са мном кум ових темеља, овдје су завршени темељи и почео се градити Храм Светих мученика јасеновачких. То је једини храм у епархији бањалучкоји који ће понијети такав назив. Храм Светих мученика јасеновачких посвећен је страдању српског народа у Другом свјетском рату од стране Независне државе Хрватске", казао је народни посланик Дарко Бањац, који је и предсједник Гађевинског одбора за изградњу храма.

Он је рекао да је специфично за овај храм то да постоји међувођска парохија, која није заживјела послије Другог свјетског рата.

Бањац је појаснио да је садашњи администратор ове парохије кнежички парох Жељко Јевђенић, а када се овај храм заврши међувођска парохија ће поново бити успостављена.

За људе овог краја, одакле сам и ја јер сам рођен у Брекињи, овај храм пуно значи, и ево сада заједно са својим пријатељем Ранком Стојаковићем, покушаћемо уз велику и срдачну помоћ добрих људи да га изградимо, рекао је Бањац.

Стојаковић је истакао да за њега лично изградња храма у Међувођу много значи, а кумство му је велика част, не само зато што ће ови темељи и црква кад се једном направи украсити центар Међувођа, него прије свега што ће ово бити први свети православни храм који је посвећен новомученицима јасеновачким.

Сви ми овдје у Међувођу смо поносни што смо дочекали овај дан, а у року од годину двије очекујемо завршетак изградње храма и повратак међувођске парохије д а имамо свога попа и храм у којем ћемо моћи да запалимо свијећу и присуствујемо службама, рекао је Стојаковић.

Изградња Храма Светих мученика јасеновачких је нешто велико и за Паву Ћирић из Међувођа, која каже да од њеног дјетињства у овом селу није било ништа тако значајно и да су због тога весели сви мјештани.

Бошко Вукадиновић је сада замјеник предсједника Мјесне заједнице Међувође, а био је предсједник када је земљиште додијељено цркви и због тога се веома радује што је изградња храма почела, тим прије што ће храм у њиховом мјесту бити прва православна светиња која ће никнути поред самог пута Приједор- Козарска Дубица.

Вриједност радова на уређењу земљишта и изградњи темеља Храма Светих мученика јасеновачких је око 60.000 КМ, а извођач радова је дубичко грађевинско предузеће "Шумил".

На овом подручју је девет села са око 870 домаћинстава.

Извор: РТВ Козарска Дубица