latinica  ћирилица
14/07/2018 |  12:34 | Аутор: СРНА

Шарчевић: Од септембра заједнички програми за националне предмете

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић очекује да ће од септембра Република Српска и Србија у основним школама имати заједничке наставне планове и програме за националне предмете.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

Он за Срну напомиње да је то могуће због споразума о посебним везама, те да је све регулисано разним међународним законима.

"Ако је црква јединствена на свим територијама зашто не би било и оно што деца треба да уче о свом национу и свему што је њихова култура и традиција", наглашава Шарчевић.

Он указује да све државе раде на обједињавању школских програма, те да свака његује и чува оно што је чини посебном.

"Кад одете до Немаца они имају немачку науку, кад одете у Кореју они имају корејску науку. Значи, свака држава чува и негује оно што је њена особеност", наводи Шарчевић.

Према његовим ријечима, ријеч је о настојању да дјеца цијелог српског етноса исто уче.

"Када дођу дипломате у земљу у којој ће боравити они траже да њихова деца тада уче о тој земљи управо на овај начин како и ми треба да радимо", каже Шарчевић.

Он истиче да су то предмети који се уче у млађим и старијим разредима основне и у средњој школи.

"То су предмети са националним предзнаком, односно то је само она наша `српска наука`, која обухвата језик, књижевност, културу, географију, историју", прецизира Шарчевић.

Предмети о којима је ријеч су историја, географија, српски језик и књижевност, а код млађих су то елементи националне културе.

"Имате ту и разне врсте наших уметности, које прожимају више предмета", додаје он.

Шарчевић подсјећа да су формиране јединице при заводима за унапређивање васпитања и образовања како у Србији, тако и у Српској, које уједначено раде да сва дјеца на исти начин уче ове предмете кроз националне курикулуме.

Он се нада да ће од септембра у школама Српске и Србије почети да се учи по заједничким школским програмима када је ријеч о националним предметима.

"Надам се да ће тако бити, јер они /тимови/ раде интензивно већ неколико мјесеци. То ћемо понудити и деци у иностранству, дијаспори, у региону, тамо где год има српске деце", најављује Шарчевић за Срну.