latinica  ћирилица
14/07/2018 |  11:44 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Сребреница чека три године обећана средства, Звиздић и Шаровић - ћуте

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да пуна два мјесеца чека одговор предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и његовог замјеника Мирка Шаровића на посланичко питање - када ће Савјет министара испунити обећање из 2015. и општини Сребреница уплатити два милиона КМ помоћи за реализацију инфраструктурних пројеката.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Питање сам поставио 16. априла и одговор чекам два мјесеца. Општина Сребреница, упркос бројним ургенцијама, обећана средства чека три године, а Звиздић и Шаровић ћуте. Сада сам више него сигуран да Звиздић неће да уплати та средства јер је начелник општине 2016. године постао Србин Младен Грујичић, док Шаровић, као и обично, ћути и одобрава Звиздићеве одлуке", рекао је Кошарац Срни.

Он је додао да је ових дана имао намјеру да Звиздићу и Шаровићу пошаље нову писмену ургенцију, али да је одустао након свега што се у посљедњих неколико дана дешавало на конференцији "16 плус један" у Софији и на инвестиционој конференцији у Лондону.

"Нема сврхе писати Звиздићу, који је у Лондон отишао са три пројекта из Федерације БиХ и ниједним из Републике Српске, и Шаровићу, који је, као најбољи Бакиров министар, и то прећутао. Нема користи писати Звиздићу, који је у Софији покушао да спријечи представнике Републике Српске да потпишу уговоре за пројекте за које су по Уставу надлежни, и Шаровићу, којег није срамота да каже да није ни знао да су представници Републике Српске присутни и да треба да потпишу те уговоре", појаснио је Кошарац.

Он је упозорио да Република Српска пуне три и по године нема своје представнике у Савјету министара, због чега је, како је рекао, претрпјела значајну економску, али и политичку штету.

"Мирко Шаровић и други министри из такозваног Савеза за промјене у Сарајеву не представљају оне који су их бирали. Они представљају и бране ставове СДА и Бакира Изетбеговића", нагласио је Кошарац.

Он је оцијенио да Звиздићево одбијање да уплати два милиона КМ општини Сребреница представља кључни доказ да врх СДА није за суживот Срба и Бошњака у тој општини.

"Пројекте реконструкције три регионална пута, који су требали да буду финансирани од тог новца, подржали су и српски и бошњачки представници у општини Сребреница. Звиздићу и врху СДА, очито, није стало до бољег живота свих у тој општини, већ до политичких представа које тамо праве сваког 11. јула, заједно са подлим и поквареним представницима међународне заједнице који их на то подстичу", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио на чињеницу да је Влада Републике Српске у протекле три године у развој Сребренице, кроз различите врсте пројеката, уложила више од 40 милиона КМ, док је Влада Србије испунила сва своја обећања и општини Сребреница уплатила шест милиона евра.

"Та улагања корисно су утрошена и битно су поправила живот свих грађана Сребренице. То је конкретна помоћ и тога ће се грађани Сребренице увијек сјећати. А Звиздића и Шаровића, као и најлошији Савјет министара у дејтонској БиХ, сигурно ће брзо заборавити", закључио је Кошарац.