latinica  ћирилица
14/07/2018 |  09:19 ⇒ 21:56 | Аутор: СРНА

Почиње фестивал "Бољшој"

Шести фестивал класичне музике "Бољшој" свечано ће бити отворен данас на Мећавнику, а у ревијалном дијелу манифестације наступиће балетски првак Константин Костјуков, виолинисти Немања Радуловић, Јулијан Рахлин и Роман Симовић, те Влатко Стефановски трио.
Мећавник: Бољшој театар (АРХИВ) - Фото: СРНА
Мећавник: Бољшој театар (АРХИВ)Фото: СРНА

Фестивал "Бољшој" отвориће умјетнички директор манифестације Емир Кустурица и члан Управног одбора компаније "Гаспромњефт" Александар Дибаљ, након чега ће наступити Костјуков, у пратњи колега из Балета Народног позоришта у Београду - првака Јовице Бегојева и солиста Милоша Маријана и Татјане Татић.

Након церемоније отварања, концерт ће одржати виолиниста Немања Радуловић са својим ансамблом "Дабл сенс".

На фестивалу, који ће трајати до уторка, 17. јула, млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије такмичиће се за златну, сребрну и бронзану "Матрјошку" у двије старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година.

О најбољима одлучује жири који чине декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић, у својству предсједника, те руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Фестивал "Бољшој", осим такмичарског дијела, чини и богат ревијални програм. Јутарњи часови резервисани су за пројекције култних руских филмских остварења, а сваке вечери под ведрим небом, своја виртуозна умијећа представиће свјетске звијезде класичне музичке сцене.

На завршној фестивалској вечери наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић са секстетом оформљеним специјално за фестивал "Бољшој" који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

Влатко Стефановски трио одржаће концерт на затварању Фестивала.

Циљ Фестивала "Бољшој", који од оснивања подржава руска компанија „"Гаспромњефт"“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.