latinica  ћирилица
14/07/2018 |  08:39 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина нервозна јер се ствари не одвијају по њеној вољи

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је нервоза Приштине разумљива, јер се ствари послије јако дуго времена не одвијају по вољи тамошње сепаратистичке политичке елите.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је рекао да се ту не ради само о демонстрацијама силе и пријетњама силом, већ да су се у кратком периоду десила два случаја рањавања српских младића, што се није десило неколико година, јер је Приштина имала интерес и вољу да се такве ствари не догађају.

"Ово је показатељ да они губе тло под ногама, али проблем је што су жртве тог политичког тектонског покрета у Приштини наша деца", рекао је Ђурић за "Блиц".

На питање да ли се страхује да би војска самопроглашеног Косова могла да буде формирана, Ђурић понавља да је Србија против формирања нове војске на својој територији, као и да је то став и Српске листе и већине Срба на Космету.

"Застрашени или поткупљени појединци српске националности не треба да дају алиби онима који желе да реализују тај пројекат", рекао је Ђурић.

Говорећи о дијалогу са Приштином, Ђурић је рекао да Београд од њега очекује компромис који би свима омогућио да живе и развијају се у миру, али да то не зависи само од Београда.

Коментаришуши могућност да се у дијалог укључе предсједници Русије и Америке, Ђурић је рекао да ниједан међународни проблем који поларизује свјетску јавност не може да се ријеши без сагласности кључних актера, као и да дијалог Београда и Приштине улази у фазу када ће отворена питања у свијету морати да се рјешавају договором.