latinica  ћирилица
13/07/2018 |  19:09 | Аутор: СРНА

Требиње: Примамљивији услови за куповину станова за младе брачне парове

Град Требиње је поновио јавни позив за куповину станова у згради за младе брачне парове по веома повољним условима, јер се на први позив није јавио довољан број кандидата.
Требиње - станоградња - Фото: РТРС
Требиње - станоградњаФото: РТРС

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић потврдио је за Срну да ће зграда располагати са 40 станова, напомињући да су се на први јавни позив пријавила 34 кандидата, а да је услове задовољило њих 14.

Ћурић је навео да остали нису имали потпуну документацију или нису задовољавали старосну границу па су одлучили да понове овај позив и промијене неке од услова како би попунили планиран број младих брачних парова који ће моћи на овај начин да обезбиједе кров над главом.

Један од услова који ће бити промијењени је старосна доб, са досадашњих 32 на 38 година.

"Јавило нам се доста оних који нису испуњавали првобитну старосну границу. Новина је и то што се сада тражи да само један брачни друг, а не оба као у првом позиву, посљедњих пет година има пребивалишта на подручја Требиње. Промијењен је и период отплате кредита, па без обзира да ли ће стан бити једнособан или двособан, отплатни рок може да буде до 25 година, по жељи купаца", рекао је Ћурић.

Говорећи о осталим условима овог јавног позива, Ћурић је навео да подносилац захтјева не смије да има у свом власништву, односно сувласништву, стамбену јединицу.

"Подносилац мора да достави увјерење о запослењу, да оба брачна партнера имају примања мања од 1.200 марака, да донесу потврду о уплати доприноса од послодавца, да донесе извод из централног регистра кредита који издаје банка", рекао је Ћурић.

Посебни услови за утврђивање реда првенства, додаје Ћурић, јесу старосна доб, број чланова породичног домаћинства и припадност борачкој популацији.

Јавним позивом је одабрана Комерцијална банка да се путем ње остварује кредитирање.

"Камата је 3,4 одсто, што је веома повољно. Овакву камату људи нису могли до сада да добију. Тако да се исплатило што је град Требиње преузео ову обавезу да све искординира да добијемо што боље услове за младе брачне парове", рекао је Ћурић.

Зграда ће за наредних неколико мјесеци градити у оквиру бивше касарне Војске Републике Српске у центру града.

Поновљени конкурс траје наредних 15 дана, а заинтересовани млади брачни парови детаљније информације могу да добију на званичној страници града Требиња.