latinica  ћирилица
13/07/2018 |  17:48 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Зворник: Одржано рочиште у спору "Павгорда" против "Бирча" и "Алумине"

У Основном суду у Зворнику одржано је рочиште у спору фочанске фирме "Павгорд", која води два извршна поступка против фабрике "Бирач" у стечају и "Алумине".
Зворник - Алумина - Фото: РТРС
Зворник - АлуминаФото: РТРС

"Павгорд", као правни насљедник УКИО банке, од "Бирча" и "Алумине" потражује 155 милиона марака по основу залога.

Суд је одредио вјештачење износа могућег потраживања "Павгорда".

Правни заступник "Алумине" и стечајни управник "Бирча" истичу да се не може водити извршни поступак против фирме у стечају, што је, кажу, потврдио и Окружни привредни суд у Бијељини, који је раније донио пресуду да та потраживања уопште не постоје.

Правни заступник "Павгорда" данас без коментара.

Владимир Милошевић, адвокат "Алумине" истиче да од тих фамозних 150 милиона марака ниједна није дошла у БиХ и да су та наводна потраживања настала од 2003. до 2011. године, те да немају везе ни са "Алумином" ни "Бирачем", а залоге преко којих покушавају да се изврше су уписане у једном дану.

"Преко 20 залога уписано је у једном дану пред фамозно бјекство тих Литванаца. Апсурдно је да се води кривично истражни поступак у вези с тим, а са друге стране извршење исте ствари", каже Милошевић.

Лазо Ђурђевић, стечајни управник "Бирача" каже да је неспорно да је имовина над којом тражи извршење "Павгорд" стечајна маса .

"С друге стране што сам покушао да објасним да се у току стечајног поступка, а оно што прописује Закон о стечајном поступку не може тражити извршење на стечајној маси, а поготово од неког ко није ни повјерилац по овом основу. "Павгорд" није ни у табели оспорених потраживања, не знам како се може донијети рјешење да се иде у извршење кад то не могу ни повјериоци", истакао је Ђурђевић.