latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:37 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Вулета: Нетачне тврдње Комарице

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Драго Вулета изјавио је за Срну да су у Републици Српској Хрвати на првом мјесту кад је ријеч о помоћи повратницима у обнови и реконструкцији стамбених и других објеката, те одрживом повратку.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Коментаришући тврдње бањалучког бискупа Фрање Комарице да се не извршава Анекс 7 Дејтонског споразума када је ријеч о католицима, Вулета је нагласио да ти наводи апсолутно нису тачни, те да исти напади бискупа трају од 2002. године.

- Тврдње бискупа нису тачне и са њима се не слаже ни ресорни министар Давор Чордаш. Кад је ријеч о имовини Хрвата све је враћено давних дана, максимално се улаже у обнову и реконструкција стамбених, културних и вјерских објеката, а огромна је и помоћ у одрживом повратку свих оних који су жељели да се врате - истакао је Вулета.

Он је додао да би био срећан да се на исти начин улаже у повратак Срба у Федерацију БиХ, да се њима толико помаже за задовољавање културних, вјерских и поготово егзистенцијалних потреба, као што је то случај са Хрватима у Републици Српској.

- Ту је разумијевање од свих структура на нивоу Републике Српске, првенствено у области безбједности која је загарантована. Ово говорим са професионалног аспекта јер сам дуго у тој проблематици. Од 2003. године Министарство за избјеглице и расељена лица има министра из реда друга два народа, тако да се Комарица ни најмање не може жалити на Републику Српску - навео је Вулета за Срну.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица рекао је данас у Бањалуци да се не може закључити Анекс 7 Дејтонског споразума, јер повратак избјеглих и расељених није завршен.

- Не можемо не уочавати чињеницу да се, када је ријеч о католицима, не извршава Анекс 7. Чини се да пријети опасност да се он затвори, што би било погубно. Истина је да је овдје учињена велика неправда према једном народу и католичкој цркви, које једва да има у половини ове земље - рекао је Комарица на Бискупској конференцији БиХ.