latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:51 | Аутор: СРНА

Мајкић: Вучуревић и њему сличне сличне дипломате радиће против интереса Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламета БиХ Душанка Мајкић истакла је да ће новоименовани амбасадор БиХ у Словенији Славко Вучуревић и њему сличне дипломате из реда српског народа радити свој посао "потпуно одани БиХ, а асполутно супротно интересима и одлукама Републике Српске и српског народа којем припадају"
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Она је оцијенила да уопште не изненађује Вучуревићева изјава, коју је дао приликом предаје акредитива предсједнику Словеније Боруту Пахору, да је што брже и квалитетније испуњавање услова и обавеза БиХ на путу ка чланству у ЕУ и НАТО "неупитни спољнополитички приоритет БиХ".

- Нажалост, морамо се помирити да ће овај и сличне бх. дипломате радити свој посао потпуно одани БиХ и потпуно супротно интересима и одлукама Републике Српске и народа коме припадају - рекла је Мајкићева за Срну.

Она је оцијенила да је очито да Вучуревић своју изјаву даје на основу Стратегије спољне политике БиХ 2018-2023. коју је у марту ове године усвојило Предсједништво БиХ и са којом је био сагласан и /члан Предсједништва БиХ из Републике Српске/ ПДП-ов Младен Иванић који је на крају Вучуревића и предложио за мјесто амбасадора.

- Ипак, овај новопечени дипломата би морао да зна да Република Српска има озбиљне примједбе на тај документ, нарочито када су у питању евроатланске интеграције или НАТО пут и да у БиХ о томе не постоји консензус - навела је она.

Мајкићева је нагласила да је очигледно да Вучуревића ни на који начин не обавезује Резолуција о војној неутралности коју је у октобру прошле године усвојила Народна скупштина Републике Српске, а којом је предвиђена војна неутралност Српске у односу на све војне савезе до евентуалног референдума у Републици Српској на којем би била донесена коначна одлука о том питању.

Новоименовани амбасадор БиХ у Словенији Славко Вучуревић изјавио је јуче приликом предаје акредитива предсједнику Словеније Боруту Пахору да је што брже и квалитетније испуњавање услова и обавеза БиХ на путу ка чланству у ЕУ и евроатлантским интеграцијама неупитни спољнополитички приоритет земље.

Вучуревић је истакао да о томе постоји апсолутни консензус код свих релевантних политичких фактора.