latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:23 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Митровић: Подршка иницијативи да се поништи извјештај за Сребреницу

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила подржава најаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће покренути иницијативу да Народна скупштина Српске поништи извјештај Комисије за Сребреницу достављен Влади Републике Српске 2004. године, рекао је Срни предсједник ове организације Недељко Митровић.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

- Наша организација подржава идеју да се, закључком Народне скупштине Републике Српске, Влада обавеже да повуче списак за Сребреницу, посебно због чињенице да списак несталих Бошњака није верификован кроз централну евиденцију несталих у БиХ - истакао је Митровић.

Он је навео да је бивша Комисија за Сребреницу сачинила тај извјештај под притиском међународне заједнице, усклађивањем различитих спискова невладиних организација из Федерације ФБиХ, те истакао да ни федерална Влада тада није доставила свој списак.

- Посебно је забрињавајуће да никада није реализован закључак бивше Комисије за Сребреницу да ће сачинити списак несталих Срба у и око Сребренице у јулу 1995. године - рекао је Митровић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се заложити да Народна скупштина Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске од прије неколико година који је писао Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

Додик је рекао да ће позвати представнике свих политичких партија да то учине.