latinica  ћирилица
12/07/2018 |  12:44 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Прва СДС: Кандидати Кличковић и Лукић

Кандидати Прве СДС на предстојећим изборима су Гојко Кличковић за српског члана Предсједништва БиХ и Радомир Лукић за предсједника Републике Српске, речено је данас на конвенцији ове странке у Бањалуци.
Прва СДС-представљање кандидата - Фото: СРНА
Прва СДС-представљање кандидатаФото: СРНА

Лукић, који је предсједник Прве СДС, рекао је да су на конвенцији представљени и носиоци кандидатских листа за Народну скупштину Српске, Парламентарну скупштину БиХ и три кантонале скупштине у Федерацији БиХ.

- Прва СДС баштини добру и најбољу традицију српског политичког организовања крајем прошлог и почетком 21. вијека. Како смо се држали онога са чим смо створили Републику Српску, надамо се добрим резултатима и у најмању руку мандатима у парламенту Српске и великом броју гласова за наше инокосне органе - изјавио је Лукић новинарима.

Кличковић је рекао да ће његови основни циљеви бити да покуша изградити повјерење између два ентитета и три конститутивна народа, водећи рачуна да се поштују сва међународна права када је ријеч о мањинама.

- Наш задатак је и да се, коначно, изборимо за конститутивност српског народа у ФБиХ, јер су познати проблеми са српском имовином и српским језиком у том ентитету - навео је Кличковић.

Он је истакао да се Прва СДС залаже и за потпуну заштиту српске имовине у ФБиХ и Хрватској.

Према његовим ријечима, потребно је утврдити границу БиХ како би се видјело колики је Република Српска ентитет процентуално, зауставити "натоизацију" Оружаних снага БиХ или извршити потпуну демилитаризацију БиХ, а у крајњем случају вратити оружане снаге Републици Српској.

- У наредне четири године мора се извршити ревизија свих докумената у вези са Сребреницом јер су потписани под притиском међународне заједнице и рећи истину о Сребреници - сматра Кличковић.

Носилац кандидатске листе Прве СДС за Изборну јединицу један за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ Слободан Бијелић очекује да ће ова странка на предстојећим изборима освојити минимум једно мјесто у Представничком дому.

- То је битно за Прву СДС, јер се у Сарајеву бране интереси Републике Српске - поручио је Бијелић.

Носилац кандидатске листе Прве СДС у Изборној јединици шест за Народну скупштину Републике Српске Миленко Станић рекао је да је циљ ове странке да на предстојећим изборима постане парламентарна и да на наредним локалним изборима преузме доминантну позицију на политичкој сцени Српске.

- Прва СДС ће на изборима заговарати саборност и одговорност. Саборност нам је данас потребнија него деведесетих година прошлог вијека јер имамо завађене политике око мање важних и важних питања. Ми ћемо покушати да помиримо те политике јер то штети Српској и њеним институцијама - истакао је Станић.

Он је рекао да ће Прва СДС радити на јачању Републике Српске и њеном даљем развоју.

Након конвенције, руководство и чланови Прве СДС ломљењем славског колача у бањалучком Храму Свете Тројице обиљежило је крсну славу странке - Петровдан.