latinica  ћирилица
12/07/2018 |  10:43 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Како су дјеца уопште преживјела у пећини

Након што се завршила драматична акција спасавања 12 дјечака и њиховог тренера из поплављене пећине на сјеверу Тајланда, полако се заокружује цијела прича.

Сви су се питали како су дјечаци и њихов тренер уопште успјели да преживе девет дана у тами пећине, односно до тренутка када су их спасиоци пронашли и допрли до њих. Како данас објашњава Би-Би-Си, дјечаци су пили капи воде која је капала са зидова пећине.

Јели су комадиће рођенданског колача које је неко од њих понио са собом, а остали су смирени захваљујући медитацији, која им је давала наду да ће бити спасени. Напор њиховог тренера, чији је надимак Аке, је оно што их је одржало јаким и смиреним током 17 дана проведених у поплављеној пећини. Наиме њихов тренер је бивши будистички монах, те је дјечаке учио медитацији како би се изборили са стресном ситуацијом.

Командант тајландских "Фока" Арпакорн Јуконгкаев рекао је да је Аке технике медитације користио не само да умири дјечаке, али и да они "што је мање могуће" користе ваздух у пећини.

Он наводи  да је "нада постала реалност" када је кренуло успјешно спасавање дјечака и тренера. "Имали смо малу наду да су можда живи, али смо то морали да урадимо, једноставно смо морали да идемо напријед", рекао је он.

За мисију је навео да је била веома ризична, јер је роњење било у условима у којима нико раније није видио. Током акције спасавања погинуо је ронилац-волонтер Саман Гунан, за којег је командат "Фока" рекао да је веома пожртвован и да је његова жртва веома часна.

"Људи на Тајланду, а и широм свијета га веома поштују. Ми нисмо хероји. Радимо само оно што је у нашој моћи, али једна ствар коју не можемо да урадимо је да изневјеримо људе", закључио је Јуконгкаев.

У тродневној акцији спасавања, најпре су у недјељу извучена су четири дјечака, потом у понедјељак четири и на крају, у уторак, преостала четворица и њихов тренер.

Сви они су смјештени у болници у граду Чијанг Рај под надзором тима љекара и успјешно се опорављају.