latinica  ћирилица
11/07/2018 |  22:15 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Завршен културно-забавни програм "Петровдански дани - Сребреница 2018"

Културно-спортски дио програма меморијалне манифестације "Петровдански дани - Сребреница 2018" завршен је представљањем другог броја часописа "Сребрни вијенац" чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из овог мјеста и ревијалном фудбалском утакмицом ратних ветерана Војске Републике Српске из Сребренице и Скелана.
Сребреница: Концерт духовне музике - Фото: СРНА
Сребреница: Концерт духовне музикеФото: СРНА

О часопису су говорили чланови руководства "Просвјете" Марко Миловановић, Драги Јовановић, Душко Пејић, Радомир Павловић и Милош Николић.

И у овом броју представљени су културни ствараоци из овог мјеста, дио културне баштине и сребренички млади пјесници.

Констатовано је да је овај часопис једино свједочанство духа времена и стања српског народа у овој општини, да нуди могућност и простор за младе да објаве своје радове и да се представе те да изграђује осјећај припадности и српског идентитета.

Овај број "Сребрног вијенца" тематски је посвећен "Петровданским данима" и српском страдању у посљедњем рату.

Након вечерњег одржан је концерт духовне музике. Наступио је хор Светосавске омладинске заједнице из Братунца и млади гуслар Душан Пејић, а потом су у црквеној порти запаљене петровданске лиле.

Ова меморијална духовно-хуманитарна и културно-спортска манифестација одржава се 22. пут у знак сјећања на 69 српских жртава убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, као и на све српске жртве у посљедњем рату.

Манифестација "Петровдански дани" биће завршена сутра када ће након служења литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, саборци и бројне делегације посјетити мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће.

Код споменика и костурнице на Залазју у 13.00 часова биће служен парастос за убијене Србе на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, настављајући планско етничко чишћење српских простора, упале су 12. јула 1992. године у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

Посмртни остаци десеторо Срба пронађени су и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју. Идентификовани су и сахрањени на Петровдан 2012. године, док су посмртни остаци двије особе ексхумиране, идентификоване и сахрањене раније. Десеторо несталих још није пронађено.

За ове, као и за многе друге злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани у установама и предузећима због одржавања комеморативних скупова и сјећања на страдање бошњачког народа 11. јула и српског народа 12.