latinica  ћирилица
11/07/2018 |  19:01 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Хоће ли истражни органи БиХ "кројити" процес и резултате октобарских општих избора!?

Хоће ли истражни органи БиХ "кројити" процес и резултате октобарских општих избора!? Закључак Представничког дома парламента БиХ с јулске сједнице, који је тијесном већином гласова успио да прогура СДС као предлагач, а којим би Савјет министара требало да формира Акциони тим састављен од инспектора Обавјештајне агенције и СИПЕ те тужилаца бх. Тужилаштва и представника ЦИК-а до Савјета министара БиХ још није стигао. Ипак, већ биљежимо реакције прозваних институција, према којима усвојени закључак нема законско упориште!

Читају ли "ревносни" бх. законодавци акте које сами пишу или су постали лоши преписивачи непримјереног садржаја!? Изборна реторика у предизборно вријеме – требају нам фер и поштени избори, вриште памфлетима "легалисти" за говорницама! А за некажњено намјештање резултата, наравно, задужени им, увијек они "други"!

Виртуелно се мијењају закони, авантуристички "уводи" савремена технологија тамо гдје једва да струје има, тресе "скенер-грозница"... у таквој трансмисији – реторички "добили" смо и изборни Акциони тим! Агенти ОБЕ, инспектори СИПЕ, бх. тужиоци – заједно у "напад" - на оне "друге" који "краду" гласове бирача! Наравно, реторички! Бх. Тужилаштво, међутим јасно, ни реторички не жели да "статира" у парламентарном изборном позоришту!

"Надлежност тужилаштва БиХ јесте да, уколико дође до одређеног кривичног дјела у било којој области и сегменту, тако и по питању изборног процеса, да предузима гоњење починилаца кривичних дјела и ја мислим да ту нема основа за учешће Тужилаштва БиХ", рекла је Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић.

"Будалаштина" - била је прва реакција директора Османа Мехмедагића на информацију да би Савјет министра требало да "ангажује" агенте ОБЕ да примјера ради, на бирачким мјестима превентивно "заустављају" потенцијалне "бугарске возове"! Који дан касније, Мехмедагић умјереније поручује само да свако ради свој посао искључиво према односном закону. А онај о ОБА, од посланика тражени изборни "агентурни" ангажман, не препознаје. Баш као ни Закон о државној Агенцији за истраге и заштиту. Но, у тој Агенцији "не препознају" одредбе Закона о слободи приступа информацијама, па устаљено "тиховање" на новинарске упите - накратко прекину, само након ургенција!

И тада тек да саопште како спорни закључак, званично, нису добили! И док актуелни директор СИПЕ крши Закон о информисању, бивши тврди да се парламентарним закључком крше сви побројани закони о полицијским и тужилачким институцијама.

"Гдје у свијету може да се догоди да истражни органи унапријед иду и присуствују, надзиру изборе у самој, било којој земљи?! Просто је невјероватно да неко размишља или не размишља уопште да нити ОСА, нити СИПА, нити било који други, да не говорим, истражни орган, има упориште да може да врши надзор над парламентарним изборима. Мислим да је то потпуно лишено сваког основа и што год вријеме буде више одмицало, све ће се више схватати да је то једна фарса", истиче бивши директор СИПА и делегат у Дому народа Средоје Новић.

Фарса или не, тек предлагач закључака немушто брани своје "ремек-дјело".

"ОБА И СИПА поступају по кривичном закону БиХ. Изборна крађа је на општим изборима по Изборном закону надлежност Кривичног закона БиХ", каже посланик СДС-а у ПД ПС БиХ Александра Пандуревић.

Изборна крађа и јесте кривично дјело из надлежности Кривичног закона БиХ. Но закључак не прописује рад истражних органа након почињеног кривичног дјела, већ јасно дефинише превентивно дјеловање! И Изборни закон је јасан, Централна изборна комисија једини је контролор изборног процеса.

"Запрепаштење је да је Представнички дом уопште размишљао да такав закључак усвоји. Уколико би се овај закључак спровео, чини ми се да је то озбиљан пут ка сумраку демократије у БиХ и тиме би се надвио потпуно један тамни облак над слободним, демократским, фер и коректним изборима у БиХ", истакао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

У цијелој предизборној причи, о изборној "демократији" под контролом агената, инспектора и тужилаца, више него симптоматично, постаје гласно ћутање ОЕБС-а. Подсјетимо, мисија им је, бар званично, "експертска помоћ" на унапређењу изборног законодавства и изборне демократије.

Није ли вријеме да се ћутолози огласе прије него што грађане 7. октобра на бирачким мјестима "демократски" дочекају агенти ОБЕ, потом већ најављени – британски, а можда и агенти ЦИА, БИА, СОЕ МОСАДА, МИТ-а, БНД-а и ко зна чији још.

Јер, приједлози и најаве се нижу, а до избора "пуних" демократије - још три мјесеца.