latinica  ћирилица
11/07/2018 |  17:44 | Аутор: СРНА

Савчић: Оправдан страх да би Њемачка могла процесуирати потпуно невине људе

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је Срни да постоји оправдан страх и вјероватноћа да би потпуно невини људи могли имати непријатности, када је ријеч о изјави њемачких истражилаца да, како су навели, ниједан починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој не би требало да се осјећа сигурним од истраге.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС


Савчић је нагласио да су неразумне најаве да ће њемачко правосуђе поступати по списку у којем је 22.000 припадника Војске Републике Српске осумњичених за наводне злочине током рата у Сребреници.

Он је истакао да је прича у вези са списком смишљена с циљем исељавања Срба, повлачења границе на Дрини и да изазове несигурност.

"Њемачка олако прихвата одређене спискове Срба, иако се зна шта је кривична пријава и да су за такве оптужбе потребни материјални докази да је неко кривично дјело извршило конкретно лице. Списак од 22.000 људи је потпуно неозбиљно прихватити од било кога и по њему поступати", рекао је Савчић.

Он је истакао да Српска никада није бранила починиоце злочина и сличних кривичних дјела, али да је поменута прича у вези са списком усмјерена на српски народ у БиХ.

"Ово сигурно не води задовољењу правде и то није био циљ ни интерес оних који су покренули ову акцију која стоји на путу истине, мира и помирења у БиХ", поручио је Савчић и додао да се овим Србима не дозвољава да мирно живе.

Истражилац њемачке полиције и главни инспектор тамошње Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клаус Зорн изјавио је данас у Поточарима да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужилаштву списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.