latinica  ћирилица
11/07/2018 |  16:07 | Аутор: СРНА

Голић: Ријешити проблем различитог тумачења обавеза предузећа

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је потребно ријешити проблем различитог тумачења обавеза појединих водоводних предузећа, јер нека плаћају ПДВ, а друга то не морају.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева, која је присуствовала сједници Управног одбора Удружења "Водоводи Републике Српске" у Бањалуци, појаснила је да поједини инспектори Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ различито тумаче обавезе водоводних предузећа, те нека морају плаћати овај порез, док у другим контролама ових предузећа, како на нивоу Републике Српске, тако и на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/, инспектори сматрају да то не треба.

"Договорили смо се да Управном одбору УИО БиХ упутимо писмо у којем би указали на овај проблем, јер поједини инспектори различито тумаче обавезе водоводних предузећа", изјавила је новинарима Голићева након сједнице на којој је за предсједника Удружења изабран директор предузећа "Водовод" Бањалука Зоран Поповић.

Голићева је оцијенила да је добро што су водоводна предузећа преузела надлежност над сеоским водоводима, јер ће на овај начин бити контролисана исправност воде коју конзумирају становници сеоских подручја.

Она је додала да је на састанку било ријечи и о новом законском пропису, који би могао да регулише само питање водоводних предузећа, на основу методологије коју је урадио УНДП.

"Сматрамо да ову област свакако треба законски регулисати, али водећи рачуна да не дође до преноса надлежности или формирања кровне институције, која је непотребна и која не може бити формирана, јер уставна надлежност над свим комуналним предузећима припада искључиво Републици Српској, односно ФБиХ и дистрикту Брчко", рекла је Голићева.

Поповић је изјавио да је план да се у наредном периоду унаприједи рад свих водоводних предузећа у Републици Српској, уз подршку и помоћ ресорних министарстава.

"Циљ нам је да професионализујемо ово наше удружење, те да имамо стално запосленог стручњака који ће бити водиља Удружења", рекао је Поповић.

Када је ријеч о бањалучком "Водоводу", он је навео да је један од проблема са којима се ово предузеће сусреће и то што је у своју надлежност примило сеоске водоводе.

"То нам је велико оптерећење јер се ради око 700 километара додатне водоводне мреже, од које имамо пуно мање прихода у односу на трошкове које имамо да бисмо је одржавали", рекао је Поповић.

Удружење "Водоводи Републике Српске" основано је 2001. године, са сједиштем при "Водоводу и канализацији" Источно Ново Сарајево и тренутно броји 38 чланица.