latinica  ћирилица
11/07/2018 |  16:02 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Београд: Прва свечана академија Срба и Јевреја о Јасеновцу

У Београду је одржана прва свечана академија Срба и Јевреја о Јасеновцу. Један од повода академије, била је недавно одржана изложба о жртвама Јасеновца у сједишту Уједињених нација у Њујорку.

Удружење логораша Јасеновац данас је одало признање свима који су допринијели изложби "Јасеновац - право на незаборав" у Њујорку, којом су сачували сјећања на све жртве овог логора на територији фашистичке НДХ.

"Ако вам кажем да је ово први пут у 70 година да је направљена нека изложба ван земље, јасно вам је колико је то битно. Отворили смо врата Уједињених нација, људи су се упознали са злочинима и бројем српских, јеврејских и ромских жртава", нагласио је предсједник удружења логораша "Јасеновац" Милинко Чекић.

Чињеница да ван Европе много људи није чуло за најбруталнији логор у Другом свјетском рату, била је мотив више за ауторе.

"Велики број људи није ни чуо за Јасеновац и за злочине што су тамо почињени. Изложбу је радио велики број историчара, скупљено је много материјала и било је много лакше објаснити посјетиоцима праву истину о злочинима", каже ауторка изложбе Катарина Трипковић.

Изложба у Њујорку имала је огромну важност с обзиром на ситуацију у свијету, поготово у нашем окружењу, гдје су присутни проблеми ревизије прошлости, као и појаве неофашизма и неонацизма.