latinica  ћирилица
11/07/2018 |  15:24 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

У Броду обновљене три куће хрватским и српским повратницима

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш уручио је данас у Броду кључеве три куће хрватским и српским повратницима, које су обновљене у оквиру Пројекта регионалног програма стамбеног збрињавања /РСП/ укупне вриједности 107.000 КМ.
Брод, Чордаш - уручени кључеви повратницима - Фото: СРНА
Брод, Чордаш - уручени кључеви повратницимаФото: СРНА

Чордаш је изразио задовољство што је овај пројекат успјешно реализован у општини Брод те нагласио да је у оквиру овог пројекта у току прошле године већ завршено шест стамбених јединица за хрватске повратнике вриједних око 230.000 КМ.

"Осјећам велико задовољство што могу данас да подијелим бар дио среће са овим људима који напокон улазе у своје нове куће. У току ове године и дијелом у сљедећој, на простору општине Брод путем пројеката РСП и САФ биће изграђено више од 70 стамбених јединица, а вриједност ових радова износи око 2.800.000 КМ", рекао је Чордаш.

Чордаш је додао да процес повратка још није завршен, велики број стамбених јединица је обновљен у првим годинама након рата, али да се процес мора континуинирано наставити, саопштено је из ресорног министарства.

Чордаш је током посјете општинској управи Брод разговарао са начелником општине Брод Илијом Јовичићем и предсједником Скупштине општине Ивом Мијићем о пројектима који се реализују и које би требало да буду реализовани.

У саопштењу се наводи да ресорно министарство и Влада Републике Српске у континуитету имају добру сарадњу са руководством општине Брод, која ће бити настављена путем заједничке реализације пројеката.

"Захваљујемо Влади Републике Српске и Министарству за избјеглице и расељена лица, за подршку коју свих ових година пружају нашој општини. Урађено је пуно у обнови кућа, друштвених домова, инфраструктурним те пројектима електрификације", истакао је Јовичић.

Повратник у насеље Сијековац Драго Блажевић захвалио је министру Чордашу што му је, како је нагласио, пружена прилика да са породицом поново живи у својој кући.

"Веома сам срећан данас, као и цијела моја породица, ово је за нас посебан дан. Без помоћи министра Чордаша ми данас не бисмо били овдје у новој кући", рекао је Блажевић.

У оквиру РСП-а у 2018. години у око 30 општина у Републици Српској планирана је изградња 370 индивидуалних стамбених јединица као и десет стамбених зграда са 252 стана.

У припреми је и поступак јавне набавке за израду пројектне документације за изградњу 245 индивидуалних стамбених јединица, као завршне активности на припреми два потпројекта-БХ5 и БХ6 у оквиру којих ће у Републици Српској бити изграђено 130 кућа и шест зграда са 120 станова.