latinica  ћирилица
11/07/2018 |  14:17 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Касиповић: Домаћи кадар треба да успостави правосудни систем

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је вријеме да домаћи кадар у правосудним институцијама БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, преузме одговорност за успостављање правосудног система, његово функционисање и дефинитивно успостављање система владавине права.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Касиповић је рекао да вјерује да кадар у Српској, али и БиХ, има снаге и компетенција да систем учине ефикаснијим.

"Вријеме је да дефинитивно кажемо да то за шта нас плаћају грађани знамо или не знамо урадити, можемо или не можемо урадити. Морамо имати одговоре на питања како правосудни систем може бити ефикаснији", истакао је Касиповић.

Коментаришући одобрење Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за ангажман у Тужилаштву БиХ вишег савјетника за правосуђе Амбасаде САД, он је рекао да разумије надлежности ВСТС-а и правосудних институција на нивоу БиХ, али да Министарство правде нико ништа није питао, нити тражио мишљење.

"Сматрам да то није добра пракса. У вези са ангажовањем савјетника у Тужилаштву БиХ, Министарство правде је ту информацију сазнало из медија", навео је Касиповић.

Он је напоменуо да правосуђе Републике Српске и БиХ годинама имају снажну подршку међународних институција када је ријеч о реформама, као и материјалну подршку, посебно у изградњи или адаптацији објеката и опреме, што доприноси ефикасности правосуђа.