latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:49 | Аутор: СРНА

Линта: Апсурдан списак Субашићеве

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је апсурдан списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске који је предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта у саопштењу наводи да је циљ тог списка да се оправдавају лажне тезе које заступају дио међународне заједнице и бошњачки политичари да су "Срби били агресори и злочинци, а бошњаци жртве".

Он подсјећа да правосуђе БиХ не кажњава бројне злочине над Србима који су се догодили у Сарајеву, Босанској Посавини, средњем Подрињу, средњој Босни, те поручује да је са таквим приступом немогуће говорити о било каквом помирењу између Срба и Бошњака.

Линта напомиње да су међународни експерти доказали да у Сребреници није било никаквог геноцида, те "да је то био један од бројних злочина који су се дешавали на простору бивше Југославије".

Он је додао да се заборавља и игнорише "сурова чињеница да су током 1992. и 1995. године снаге Насера Ориће спалиле и уништиле скоро 200 српских села и засеока, те да је побијено више од 3.500 Срба".

Мунира Субашић предала је њемачком тужиоцу списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.