latinica  ћирилица
11/07/2018 |  10:58 | Аутор: СРНА

Нацрт статута заједнице српских општина није достављен Приштини

Управљачки тим за успостављање заједнице српских општина на Косову и Метохији саопштио је да није истина да је нацрт статута заједнице достављен Влади самопроглашеног Косова.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Управљачки тим послове на изради нацрта статута обавља у складу са мандатом који му је повјерен бриселским договорима и радни текст ће представити у Бриселу, како је и предвиђено, прво одборима за спровођење бриселских договора Београда и Приштине, а затим и у дијалогу на високом нивоу, прецизирано је у саопштењу.

"Влади у Приштини прослеђен је само извештај о досадашњем раду Управљачког тима, а она је, посредством Министарства администрације локалне самоуправе, редовно информисана о динамици активности овог тима", наводи се у саопштењу.

Из Управљачког тима наводе да су до сада разговарали са низом струковних експертских група, представницима локалних самоуправа, те ресорних министарстава и да, као стручно тијело са јасно дефинисаним мандатом и овлаштењима, сматрају да је сваки покушај политизације њихових активности контрапродуктиван и да штети процесу дијалога Београда и Приштине.

Управљачки тим подсјећа да се у свом раду ослања на резултате бриселског дијалога и Европску повељу о локалној самоуправи, о чему је на јучерашњем састанку обавијештена и делегација Мисије ОЕБС-а.

Управљачки тим за израду статута заједнице српских општина, који чине четворо Срба, реактивирао је прије три мјесеца премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај са задатком, како је тада рекао, да уради нацрт сатута усклађен са тумачењем косовског Уставног суда.

Из његовог кабинета је прије петнаестак дана саопштено да је нацрт статута заједнице српских општина, који је доставио Управљачки тим, враћен на дораду јер је написан ћирилицом.