latinica  ћирилица
10/07/2018 |  21:46 ⇒ 21:54 | Аутор: Вечерње новости

У Лондону се Харадинај извинио Брнабићевој због хапшења Срба

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај извинио се данас предсједници Владе Србије Ани Брнабић због јутрошњег хапшења петорице Срба у Гњилану, сазнају Новости.
Харадинај и Брнабић - Фото: Novosti.rs
Харадинај и БрнабићФото: Novosti.rs

Према информацијама Новости, Харадинај је на маргинама самита у Лондону тражио да се састане са Брнабићевом, што је она у први мах одбила.

Међутим, на упорно инсистирање приштинске делегације дошло је до кратког сусрета, јер су Албанци тражили да Харадинај лично објасни шта се заправо догодило приликом интервенције косовске полиције.

Сусрет је трајао два минута, а Харадинај се извинио због онога што се десило јутрос на Косову и Метохији.

Брнабићева је била уздржана и рекла је да има утисак да како одмиче дијалог да су све агресивнији и да то неће помоћи. Он се извинио још једном и рекао да ни сам није био упознат са свим детаљима, као и да су ухапшени одмах пуштени.

Приштине све неодговорнија и агресивнија

Приштина се понаша све неодговорније и агресивније, оцијенила је премијерка Србиј, и истакла, да неодговорни наступи Приштине бацају "огромну с,енку" на данашњи самит о западном Балкану у Лондону.

Брнабићева је навела да је размијенила "пар ријечи" са премијером тзв. Косова Рамушем Харадинајем о данашњем хапшењу петорице Срба на КиМ и да му је рекла да види да се притисци и напади на Србе настављају.

- Рекла сам му да видим да се притисци и напади на Србе настављају. Видим да сте наставили с праксом хапшења Срба. То ми је била само констатација. Немамо много шта да кажемо једно другом - рекла је она на маргинама самита.

Према њеним ријечима, Харадинај је "одговорио да то није баш тако, да су ствари много компликованије, да они не желе да имају такав однос према Србима".

Брнабић је казала да су "на сву срећу, свих петорица Срба који су данас ухапшени, и пуштени".

- Огромну сјенку бацају сви они неодговорни наступи које Приштина има из мјесеца у мјесец, како иде даље дијалог између Београда и Приштине - рекла је Брнабић.

Оцијенила је да се Приштина понаша све неодговорније и све агресивније.

- Само од маја имамо више од 20 инцидената на Косову и Метохији, напада на Србе, привођења Срба, крађе имовине српских породица како би се њима онемогућио даљи живот и безбједан живот на КиМ. Тако да је то увијек нека сјенка која се баца на све наше регионалне скупове, али ми као Србија настављамо да будемо посвећени сарадњи - поручила је Брнабић.

Поводом изласка Срба из Косовских безбједносних снага, премијерка је рекла да сви људи на свијету, нарочито у Европи, имају право да изаберу да ли ће бити чланови нечега или не.

Она је, ипак, оцијенила да шаље јак сигнал када се хапсе људи због, како је навела, покушаја да разговарају са људима да ли би требало да буду дио нечега или не.

Нагласила је да не мисли да постоји притисак Београда за излазак Срба из Косовских безбједносних снага, али је поновила да шаље јак сингнал "каква земља желите да будете ако хапсите људе јер само разговарају са другим људима".

- Пошто се не слажете са оним што они говоре, идете и хапсите их? - запитала се Брнабић.