latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:42 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Договорена техничка рјешења за изградњу дринског насипа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, представници пројектаната дринског насипа и предузећа "Воде Српске" сагледали су данас могућа техничка рјешења која ће омогућити наставак активности на изградњи насипа, укључујући и почетак радова.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

"На данашњем састанку у Министарству сагледана су могућа техничка рјешења приоритетна за изградњу, заједно са уређењем ријеке Јање у доњем току, од насеља Јања па до ушћа ове ријеке у Дрину", изјавио је Срни портпарол Министарства Александар Мацановић.

Он је навео да су договорене корекције техничких карактеристика насипа са пратећим објектима које су за резултат имале смањење појаса изузимања земљишта за 12 одсто или више од 11.000 метара квадратних, што ће обезбиједити да се изузме мање земљишта сваког од власника које је предмет експропријације, при чему је задржана пројектована функционалност и сигурност објекта.

"Осим ових измјена, које су утицале на умањење појаса експропријације, сагледана је могућност побољшања приступа парцелама и договорено да се повећа могући број силазно-узлазних рампи - прелаза. Тиме би се обезбиједиле несметане комуникације према Дрини, пољопривредним површинама и објектима за одмор", прецизирао је Мацановић.

Он је нагласио да је договорено и да се са власницима земљишта у оквиру комасационе табле, искључиво уз њихову сагласност, ако једном од власника одговара комплетно изузмање парцеле, принципијелно примијени рјешење да се други власници намире тим земљиштем кроз поступак рекомасације у оквиру предметне табле.

Према његовим ријечима, овај принцип би се примијенио гдје појас експропријације у већини случајева иде ивицом комасационих табли и сијече парцеле са чела.

Мирјанић је одржао прошле седмице у Бијељини састанак са представницима града, "Вода Српске" и Мјесне заједнице Јања на којем су разматрани захтјеви грађана који су се углавном односили на корекције дијелова трасе којом ће ићи дрински насип.