latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:20 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Додик: Српска не признаје списак предат њемачком тужиоцу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је свим припадницима Војске Републике Српске чија се имена налазе на списку који је предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу, да Српска тај списак не признаје и да њемачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

Додик је рекао да је потез Субашићеве више провокација, од које нема ништа.

- Одбацујемо сваку врсту прибављања нестварне надлежности. Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку, који је резултат грешке од раније - рекао је Додик новинарима у Модричи.

Он је поновио да ће окупити све политичке факторе у Републици Српској у намјери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извјештај о Сребреници.

- Очигледно да је то од почетка злоупотреба. То је написала међународна заједница и тадашњу власт натјерала да то објави - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

- У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извјештају пише да их је 8.700. Ови из Федерације БиХ ће увијек рећи да је тај максималан број, што није тачно - рекао је Додик.

Он је поновио да, због нетачних података, извјештај о Сребреници треба укинути и да је предаја спискова добар повод за то.

Предсједница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је у Сребреници њемачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника Војске Српске које доводи у везу са дешавањима у овом граду у јулу 1995. године.

Од њега је затражила да, како је навела, провјери све оне који су у Њемачкој, те да буду приведени и одговарају у овој земљи, додајући да је овај списак направила Влада Републике Српске 2005. године.