latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:35 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Успјешна Српска: Пољопривреднике треба мотивисати

Градски одбор Покрета "Успјешна Српска" у Бијељини позвао је данас републичку и локалну власт да повећају финансијску подршку произвођачима пшенице у овој лошој производној години.
Покрет Успјешна Српска - Фото: РТРС
Покрет Успјешна СрпскаФото: РТРС

Потпредсједник Скупштине странке Зоран Бркић рекао је да је пољопривреда једна од ријетких здравих грана привреде и да пољопривреднике треба мотивисати да живе и обрађују своју земљу у Републици Српској.

Према његовим ријечима, "Усјешна Српска" сматра да би за домаће пољопривредне произвођаче било од великог значаја да се премије за пшеницу повећају са 0,05 на 0,10 фенинга по килограму.

Бркић је истакао кључну улогу локалног дјеловања и позвао градску власт да се реколацијом средстава из градског Аграрног фонда пољопривредницима обезбиједи исплата права по основу штете због непредвиђене ситуације, каква је била невријеме у току овогодишње жетве пшенице у Семберији.

"Уз добру вољу, није касно за реаговање, да пољоприведници не буду остављени на милост и немилост млинара, јер цијена од 25 до 27 фенинга по килограму пшенице нижа је него прошле године и не покрива ни трошкове њене производње", рекао је Бркић новинарима.

Он је као примјер навео да врећа од 30 килограма сточног брашна кошта 12 марака, а 100 килограма пшенице је 25 марака.

"Хоћемо да промијенимо стање, треба засукати рукаве и радити на ономе што се може поправити, а пољопривредна производња је здрав ресурс у коме може много да се уради ако се средства дијеле рационално и ако мотивишемо произвођаче, да нам села не опусте", каже Бркић.