latinica  ћирилица
10/07/2018 |  10:04 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Златна медаља "Бањалучанкама" у Јужноафричкој Републици (ФОТО)

Учествујући као једини представник Републике Српске и БиХ на највећем и најзначајнијем свјетском хорском такмичењу - Свјетској хорској Олимпијади, која се од 4. до 14. јула одржава у граду Цване у Јужноафричкој Републици, женски камерни хор "Бањалучанке" под умјетничким руководством композитора и диригента, Младена Матовића, освојио је златну медаљу у категорији традиционалне музике а капела, у оквиру највишег ранга такмичења - Championship Competition.
"Бањалучанке" у Јужноафричкој Републици - Фото: РТРС
"Бањалучанке" у Јужноафричкој РепублициФото: РТРС

У организацији Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур - Музика Мунди" хорска Олимпијада у Јужноафричкој Републици окупило је више од три стотине хорова из 62 државе свијета.

Такмичарски наступ хора "Бањалучанке" и других ансамбала у величанственом здању чувеног Аула театра оцјењивао је седмочлани интернационални жири састављен од угледних свјетских стручњака за хорску музику из Кине, Аустрије, Шпаније, САД, Нјемачке, Финске и Јужноафричке Републике. 

Свјетска хорска Олимпијада представља најреспектабилније и најмасовније свјетско хорско такмичење бијеналног карактера које је концептуално подјељено у три основна нивоа такмичења - квалификације, затим такмичење у нижем рангу и такмичење у највишем рангу.

Подсјећамо, Женски камерни хор "Бањалучанке" директно се квалификовао на Олимпијаду захваљујући претходно освојеној златној медаљи и побједи у категорији традиционалне музике на интернационалном хорском такмичењу у Каламати, у октобру прошле године.

"Тешко је описати осјећаје среће и поноса који нас обузимају у овом тренутку. Сва такмичења су нам подједнако важна и битна али хорска Олимпијада у "хорском свијету" има своју специфичну тежину и велика је привилегија и част уопште учествовати на једном оваквом такмичењу. Ово је наше пето узастопно учешће на хорској Олимпијади и након два олимпијска сребра са хорских олимпијада у Кини и САД, те два олимпијска злата у Риги и Сочију, успјели смо ево и трећи пут заредом достићи неопходан број бодова и освојити златну медаљу", каже Младен Матовић, диригент хора.

Са овом медаљом, истиче Матовић, потврдили су вишегодишњу резултатску константу ансамбла.

"Учврстили смо своје мјесто на званичној ранг листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације Музика Мунди, рекао је Матовић.

У оквиру званичног програма одржавања Свјетске хорске Олимпијаде одржано је и редовно засиједање Свјетског хорског савјета на којем је званично потврђено да ће се наредна хорска Олимпијада 2020. године одржати у Белгији, у градовима Генту и Антверпу.

Честитку Женском камерном хору "Бањалучанке" упутио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.