latinica  ћирилица
10/07/2018 |  09:47 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Српска помаже Србији у истрази о посљедицама НАТО бомбардовања

Република Српска, са својим подацима и истраживањима, стоји на располагању Комисији Србије за истраживање посљедица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, а ускоро би могао да буде одржан и састанак на којем би биле размијењене информације ради утврђивања истине о дешавањима из деведесетих година прошлог вијека, пише Глас Српске.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је овај центар колегама у Србији понудио помоћ приликом оснивања Комисије за истраживање посљедица НАТО бомбардовања и да су им доставили податке које имају о дјеловању НАТО-а у Републици Српској.

Српска је податке којима располаже сабрала у публикацију "Намјерном силом на Републику Српску" која је настала као резултат истраживања о томе шта се дешавало у вријеме НАТО бомбардовања Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године.

"Очекујемо да ћемо остварити комуникацију јер је дефинитивно да је НАТО бомбардовање Српске 1995. године, те Србије четири године касније, било усмјерено против српског народа и треба то посматрати као цјелину", рекао је Којић за "Глас Српске".

Он каже да посљедице доживљава исти народ, нажалост и данас, јер људи много чешће оболијевају од канцера на мјестима која су била бомбардована, него раније.

У истраживању се, између осталог, дошло до закључка да су у нападима на Српску употријебљени најсавременији типови оруђа и оружја, што је нанијело вишемилионску материјалну штету, али су највеће посљедице сурове НАТО кампање људске жртве.

Према документацији Центра, неспорно је утврђено да је током бомбардовања убијено 58 људи, од којих 46 војника, седам цивила и пет припадника радне обавезе. Рањено је најмање 119 лица, од којих 98 војника и 21 цивил.

У публикацији је наглашено да је неспорно употријебљена муниција са осиромашеним уранијумом, те да се најмоћнија војна сила на свијету отворено ставила на располагање једној од зараћених страна у сукобу.

Комисију за истраживање посљедица НАТО бомбардовања формирала је Скупштина Србије у мају, а њен главни задатак је да утврди узрочно-посљедичну везу између бомбардовања и великог броја различитих тешких обољења грађана, с посебним освртом на употребу пројектила са осиромашеним уранијумом и да утврди истину.