latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:33 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Српске породице несталих поново изигране и искључене

Замјеник предсједавајућег Регионалне координације удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије Смиља Митровић поручила је уочи Самита за западни Балкан у Лондону да су српске жртве поново запостављене и изигране и упозорила представнике власти из Републике Српске да не стављају свој потпис на документе који немају подршку породица српских жртава.
Смиља Митровић - Фото: СРНА
Смиља МитровићФото: СРНА

"На Лондонском самиту омогућен је долазак породица несталих муслимана и Хрвата из БиХ, али нема представника Срба из Републике Српске који још траже 1.650 несталих особа, дјечака, синова и очева, а од завршетка рата тражили смо 5.250 несталих особа", изјавила је Митровићева Срни.

Она истиче да су породице несталих особа из Републике Српске запостављене у овом процесу тражења истине и помирења и да се вјечито запостављају српске жртве, прије свега у Тужилаштво БиХ, па даље у свијету који наставља да негира српске жртве протеклог рата.

"Љути смо и несрећни, али не смијемо остати и нијеми, немамо једнак третман, огорчени смо због тога и нећемо прихватити ништа што поново негира српске жртве", закључила је Митровићева.

Према њеним ријечима, ова порука односи се и на Наташу Кандић и организацију на чијем је челу, која нема подршку удружења несталих из Републике Српске.

"Наташа Кандић за протеклих 25 година није признала српске жртве и никога у Републици Српској није чак ни саслушала о судбини његовог несталог, а сретали смо се и тражили од ње да чује и нашу, српску несрећу", каже Митровићева.

Митровићева каже да је на једној од припремних сједница уочи самита у Лондону, која је у мају одржана у Подгорици, договорено присуство представника власти, а не породица несталих.

У међувремену је то измијењено, на начин да из БиХ иду породице муслимана и Хрвата, али не и породице несталих Срба које нису добиле позив из британске амбасаде.