latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:13 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Шамац: Подстицаји за пољопривреду по четири различита основа

Општина Шамац објавила је Правилник о условима коришћења и расподјеле средстава за развој пољопривреде и села у овој години. Правилник, уз досадашње субвенције у области организоване биљне и сточарске производње, предвиђа и помоћ развоју малих газдинстава која се баве пчеларством, повртарима који намјеравају да инвестирају у пластеничку производњу или се баве узгојем љековитог и зачинског биља.

Илија Пекић из Засавице једини је произвођач камилице у шамачком крају и тим послом се бави шест година. Иако има регистровано пољопривредно газдинство и у сезони запошљава пет радника, до сада није остваривао право на општинске подстицаје.

- Додатна средства, била новчана или у неком другом облику, увијек добро дођу. Планирам градњу још једне сушаре, па ми подстицај добро дошао - каже Пекић.

Будући да на подручју Шамца 80 одсто становништва живи на селу, локална управа је дио средстава из аграрног фонда предвидјела за подршку мањим газдинствима која намјеравају да развијају производњу. Новина је да пољопривредници могу добити подстицаје по четири различита основа.

- Укупан број новчаних подстицаја који појединачно корисник може користити до сада је био три, рачунајући и здравствену контролу поврћа и цвијећа, а ове године је четири. Оставили смо производњу цвијеће а онај ко има могућност да оствари право у остала три подстицаја, то право му неће бити умањено - истиче Светозар Евђић, предсједник Савјета за пољопривреду општине Шамац.

У области сточарске производње, фармери на годишњем нивоу могу остварити максимално 400 КМ подстицаја, што оне који имају велики број грла доводи у неповољан положај.

- Само пет јуница је подстицано таквим правилником. Минимална мјера са неких 500 КМ, када је у питању дијагностика, није довољна. Ако се хоће пун подстицај, онда се оно што се зацрта мора дати за свако грло и на сваког произвођача - каже Чедомир Боројевић, фармер из Тишине.

Аграрни фонд општине Шамац ове године износи 110.000 КМ, а дио средстава ће, уз субвенције у области организоване пољопривредне производње, бити коришћен и за суфинансирање пројеката у пољопривреди, као и за унапређење знања и вјештина у сеоском подручју кроз организовање пољопривредних манифестација.