latinica  ћирилица
08/07/2018 |  19:02 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Реаговања поводом скупа "Правда за Давида"

Јучерашњи скуп "Правда за Давида" на Тргу Крајине у Бањалуци протекао је без инцидената. Министарство унутрашњих послова Републике Српске, које је и обезбјеђивало овај скуп, саопштило је да је, према њиховим процјенама, присуствовало између 4.000 и 5.000 грађана.

Истовремено, власт и опозиција и данас ломе политичка копља у вези са случајем трагично страдалог Давида Драгичевића.
Из МУП-а Српске наводе да су скупу на Тргу Крајине у Бањалуци, осим грађана Републике Српске, присуствовали и грађани из Федерације БиХ, и то Сарајева, Зенице и Живиница, те из Брчко дистрикта. Сваки допринос да се сазна истина и на законит начин проведе правда је разумљив, али без политичких манипулација и наметања истине по нечијој потреби – сматра предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић.

- Пошто Савез за промјене није у стању да организује своје скупове, они су искористили туђе да једноставно са СДА и СДП наступају заједно - рекао је Ненад Стевандић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у ПС БиХ, Сташа Кошарац, рекао је да су све политичке партије требале своје чланство да организују да јуче дођу у Братунац и поклоне се сјенима око 3.500 Срба страдалих у протеклом рату.

"Камо среће да су их некада довели у Доњу Градину, Брод на Дрини или Пребиловце. Али ако се треба дестабилизивати Република Српска и нападати институције Српске, а све под изговором да траже правду за једног страдалог младића, онда није тешко организовати аутобусе за пут у Бањалуку", навео је Кошарац.

Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, осврћући се на јуче одржан скуп поручио је да истину и правду нико не може оспорити и зауставити.

"Важно је што је синоћ одржан двочас искрености, емоција, мира и достојанства којим су десетине хиаљада мајки, очева, дјеце показали институцијама и појединцима који воде институције Републике Српске како се тражи и бори за истину и правду", навео је Бореновић.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић и предсједник Удружења "Рестарт Српска" Стефан Благић најавили су тужбу због објављивања документа на порталу РТРС-а у којем се, између осталих, наводе њихова имена уз друга лица која су од раније позната полицији и тужилаштву, али и њихови лични подаци.

"Оптужени смо да смо криминалци зато што организујемо протесте. Да ли је криминално дјело организовати протесте?", навео је Благић.

Благић је навео и да је нетачна јуче објављена вијест да је њихов члан позвао на бацање бомби на полицију. Рекао је да је њихов члан са истим иницијалима као лице које је лишено слободе, али да није из истог града. Подсјећамо да су новинарима и уредницима РТРС-а од стране Стефана Благића, путем друштвених мрежа, упућене пријетње. Уређивачки колегијум најоштрије је осудио такав притисак на уређивачку политику, а све пријетње пријављене су надлежним органима.