latinica  ћирилица
08/07/2018 |  18:45 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Источни Дрвар- Ускоро канцеларија Бироа за запошљавање

Источни Дрвар још нема канцеларију Бироа за запошљавање, што је један од дугогодишњих проблема. Рјешење је на помолу, јер је покренута продецура и обезбијеђен простор.

Мала рурална општина у којој је шумарство и дрвопрерада окосница привреде у сезони запошљава око 170 лица. У Источном Дрвару, стално запослење, пронашли су и бројни српски повратници из Дрвара.

Далиборка Граховац, запослена у Источном Дрвару, истиче да јој је посао веома важан, јер од њега живи, те сматра да је и за грађане Дрвара који немају посла ово добра прилика да дођу до запослења.

Незапсолени Дрварчани из Федерације, ослањају се на Републику Српску и на њене здравствене услуге. За ту намјену, Источни Дрвар им је најближа локација. Међутим, овдје још нема канцеларије бироа, због чега су приморани да ова права остварују у удаљенијим општинама - Дринићу и Рибнику. Један од њих је и супруг Мирјане Папак, незапослени ратни војни инвалид и повратник у Дрвар.

Мирјана живи у Дрвару, а запослена је у Источном Дрвару, те каже да је проблем за њеног супруга удаљеност ова два мјеста када ријеч о здравственој њези, иако имају љекара и у Источном Дрвару. Сагласна је и да је неопходно отварање канцеларије бира за запошљавање.

На рјешавању овог проблема интензивно се ради, кажу надлежни у Источном Дрвару.

Начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић каже да је тај пројекат актуелан још од када је она дошла на мјесто начелника, те да настоји да буде ријешен у сарадњи са институцијама Републике Српске. Истиче да би отварање такве канцеларије допринијело развоју локале заједнице.

Канцеларија Бироа за запошљавање у Источном Дрвару требало би да буде у згради општине или у новоизграђеном објекту у центру ове мале локалне заједнице.