latinica  ћирилица
08/07/2018 |  15:16 | Аутор: СРНА

Вучић: Слање црногорских војника на Косово и Метохију није пријатељски чин

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да то што Црна Гора шаље своје војнике на Косово и Метохију није пријатељски чин.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да је црногорски премијер Душко Марковић приликом посјете Београду и у разговору са њим рекао да Црна Гора разумије колико је Косово и Метохија болно и тешко питање за Србију и да ће се односити према њему са посебном пажњом, узимајући у обзир и интересе Београда.

"Они су суверена држава, они могу то, али знају какав је наш став по питању Косова и Метохије. То ничему не служи, осим да они испуне задатак који су добили од НАТО-а", рекао је Вучић новинарима након посјете компанији "Телеоптик" у Земуну.

Вучић је, међутим, оцијенио да слање црногорских војника на Косово и Метохију није нарочито пријатељски гест.

"Напред, момци, ви радите свој посао. Ми знамо да то није нарочито пријатељски гест према Србији. Ми ћемо свој посао да радимо, и то је то, нема ту велике филозофије. Али, да нас терате да кажемо како је то дивно... и сад ћете ви са том двојицом /официра које црногорске власти шаљу на Косово и Метохију/ да сачувате наше манастире. Ту причу неком другом причајте", рекао је Вучић.

Он је истакао да се Косовом и Метохијом бави на дневном нивоу, да дневно чита између 500 и 600 страна докумената, што тајних, што јавних, и да ће пред народ изаћи са приједлогом кад буде знао шта је максимум који Београд може да добије.

Предсједник Србије је оцијенио да "неће бити велике среће, ни радости" када је ријеч о рјешавању питања Косова и Метохије, али да су његови претходници већ "овјерили" косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља.

Вучић је рекао да очекује кампању политичких противника која ће ићи на то да референдум није валидан у условима диктатуре.

"Референдуму се противе сви они који мисле да тиме руше мене, а руше, заправо, своју земљу, њену будућност и шансу да добијемо више него што сада имамо", закључио је Вучић.

Предсједник Србије данас је, заједно са министром одбране Србије Александром Вулином, посјетио фабрику "Телеоптик жироскопи" која се бави развојем и производњом најсофистициранијих система наоружања, оптичких и оптоелектронских справа и најавио нова улагања и веће плате за запослене.