latinica  ћирилица
08/07/2018 |  08:38 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Милићи- Побједници фолклорни ансамбли из Грчке и Румуније

Проглашењем побједника и додјелом награда у Милићима је синоћ завршен 4. фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља, који је одржан у оквиру "Љетњег фестивала културе и спорта Милићи 2018".

На овогодишњем Фестивалу учествовало је 13 културно-умјетничких друштава из Русије, Грчке, Македоније, Румуније, Бугарске, Србије и Републике Српске, од којих је 11 наступило у такмичарском, а ансамбли из Русије и са Косова и Метохије у ревијалном дијелу.

Одлуком жирија побједници овогодишњег такмичења су Фолклорна група "Епирус" из Солуна и Фолклорна асоцијација "Валеа Праховеи" из Букурешта, који су подијелили прво мјесто, те освојили новчану награду од по 3.000 евра.

Са по 2.000 евра новчано су награђени Фолклорни ансамбл "Вила" из Новог Сада, Плесни састав "Хемус" из бугарског града Враца, КУД "Севојно-Ваљаоница бакра и алумијума" из Ужица и АКУД "Мирче Ацев" из Скопља, који су подијелили друго мјесто.

Треће мјесто и новчану нараду од по 1.500 евра освојила су три ансамбла КУД "Романијска луча" из Сокоца, КУД "Станко Пауновић-НИС-Рафинерија нафте" из Панчева и КУД "Боксит" из Милића.

Жири публике одлучио је да са по 1.000 евра награди КУД "Коловит" из Градишке и КУД "Славија" из Источног Сарајева за очување играчког насљеђа Републике Српске.

У ревијалном дијелу програма наступили су Козачки ансамбл пјесама и игара "Слободна степа" из Ставропоља и Ансамбл народних игара и пјесама Косова и Метохије "Венац" из Грачанице, који су за своје умијеће од организатора награђени са по 8.000, односно 4.000 евра.

Генерални покровитељ и организатор манифестације, Компанија "Боксит" из Милића за овогодишњи фестивал обезбиједила је наградни фонд од 33.000 евра.

Предсједник Компаније "Боксит" Рајко Дукић рекао је новинарима да је ове године на Фестивалу било око 450 учесника.

"Ово није само фестивал ради фестивала да би окупили велики број учесника из разних земаља, већ је ово изразито квалитена манифестација. На крају, сви су побједници и нико одавде неће отићи без заслужене награде", рекао је Дукић.