latinica  ћирилица
07/07/2018 |  18:38 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Пекинг жели унапређење сарадње у области транспортне инфраструктуре

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је данас да је Кина спремна за унапређење сарадње са БиХ у области транспортне инфраструктуре и пољопривреде.
Самит у Софији - Фото: ТАНЈУГ
Самит у СофијиФото: ТАНЈУГ

Током разговора са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздић у Софији на маргинама Самита "16 плус један", Кећијанг је изразио задовољство охрабрујућим резултатима досадашње сарадње Кине и БиХ.

Подсјетивши да су кинеске компаније већ присутне у БиХ са пројектима, Кећијанг је истакао интерес Кине за бољом сарадњом и у области пољопривреде.

Кинески премијер је изразио наду да ће убрзо бити успостављен Ветеринарски центар механизма "16 плус један" у БиХ, како би се поспјешио извоз пољопривредних производа у Кину, саопштено је из Савјета министара.

Кећијанг је рекао да је у плану отварање директног лета између Пекинга и Сарајева, чиме би се поспјешио промет људи и роба и значајно унаприједила размјена туриста.

Звиздић је рекао да је БиХ заинтересована да настави са даљим унапређењем и јачањем веза са Кином.

Он је изразио задовољство што се иницијатива "16 плус један" развија и јача, те нагласио посвећеност БиХ наставку сарадње у оквиру овог механизма.

Звиздић је нагласио да је до сада потписан велики број значајних споразума, попут укидања виза, чиме су отворене нове могућности повезивања пословних људи и подстакнуте инвестиције, нарочито у области енергетике и инфраструктуре, те туризма.

Он је додао да је БиХ заинтересована и за јачање сарадње у сектору пољопривреде, чему ће допринијети и данашњи споразум потписан у Софији.