latinica  ћирилица
07/07/2018 |  17:10 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Звиздић У Румунији- Подршка европском путу БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић разговарао је данас у Софији са премијером Румуније Виорицом Данцилом о унапређењу билатералних односа и европском путу БиХ.
Софија - Фото: архив
СофијаФото: архив

Током сусрета на маргинама Самита "16 плус један", Звиздић је рекао да су билатерални односи добри, без отворених питања и изразио наду да ће се билатерална сарадња наставити и развијати на обострану корист, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић је информисао премијера Румуније о актуелној унутрашњо-политичкој ситуацији у БиХ и реформским процесима, те о тренутним активностима у погледу испуњавања спољнополитичких приоритета и циљева БиХ - евроатлантских интеграција и регионалној сарадњи.

Он је истакао да је БиХ заинтересована и за чвршћу политичку и економску сарадњу са Румунијом.

Звиздић је рекао да је БиХ активан учесник свих регионалних инцијатива и процеса, те да подржава све активности које воде повезивању, стабилности и економском развоју регије.

Он је истакао да је веома битно да регион настави са позитивним развојним трендом и остане у фокусу европских партнера, те изразио наду да ће Румунија, као држава која након Аустрије преузима предсједавање ЕУ, задржати западни Балкан у фокусу предсједавања.

Данцила је рекла да је Румунија спремна да пружи политичку и техничку помоћ БиХ како би се убрзао европски пут и нагласила да ће и Румунија током свог предсједавања задржати западни Балкан на европској агенди.

Он је истакла да Румунија жели да јача сарадњу са БиХ, посебно привредну кроз повезивање привредних комора и предузетника.

Састанку су присуствовали замјеник предсједавајућег и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, министар комуникација и транспорта Исмир Јуско и амбасадор БиХ у Бугарској Радомир Богдановић.