latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:44 ⇒ 14:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Софија- Самит Кине и 16 европских земаља

Седми самит Кине и земаља Централне и Источне Европе отворен је данас у Софији.
Самит у Софији - Фото: ТАНЈУГ
Самит у СофијиФото: ТАНЈУГ

На скупу учествују лидери Бугарске, Србије, Албаније, БиХ, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Македоније, Румуније, Словачке, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Чешке, као и Кине.

Отварајући самит, бугарски премијер Бојко Борисов је изјавио да се тим скупом жели ојачати Европа и омогућити мање развијеним земљама Европске уније да сустугну оне развијеније.

"Додатним финансијама из Кине можемо да довршимо заједничке пројекте који тренутно нису на агенди ЕУ", рекао је он.

Борисов је, такође, указао на велики потенцијал за развој западног Балкана.

Кинески премијер Ли Кећијанг је потврдио да циљ самита "16 плус 1" није подјела Европе, већ стварање нових могућности за развој.

"Тај процес сарадње треба да буде транспарентан, кроз отворене процедуре под равноправним условима, тако да Кина може да учествује у пројектима који се раде у региону", рекао је Ли.

Према његовим ријечима, односи земаља источне и централне Европе са Кином забиљежили су огроман напредак и у условима спорог опоравка глобалне привреде.

Ли је додао да ће Кина настојати да охрабри успостављање нових канала за заједничко финансирање пројеката у оквиру иницијативе "16 плус 1".

"Кључно је отварање кинеског тржишта за инвестиције и робу. Смањићемо царине и искористићемо услове за економски раст", додао је он.

Ли је, такође, рекао да ће у оквиру "16 плус 1" од главног значаја бити пружање информација пословним људима о томе како да, сарађујући са Кином, поштују правила ЕУ, као и како да притом обезбеде подршку међународних финансијских институција, као што је Европска банка за обнову и развој.

Током самита биће потписано 18 докумената укључући и заједничку декларацију о унапређену сарадње на подручју онлајн трговине и међубанкарске сарадње.