latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:49 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Протокол са кинеском компанијом о аутопуту Бањалука-Приједор

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић потписао је данас Протокол о окончању преговарачког поступка у вези са изградњом аутопута Бањалука-Приједор са представником кинеске Међународне кооперације за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији.

Потписивањем овог протокола, стране потписнице потврђују окончање преговарачког поступка и потврђују да ће договорени нацрт концесионог уговора бити предмет даљих сагласности Комисије за концесије Републике Српске, Владе Републике Српске и Владе Кине, као и предмет мишљења Правобранилаштва Републике Српске, саопштено је из ресорног министарства.

У склопу Самита "16 плус један" који се одржава у Софији, министар Трнинић и директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић потписали су са представницима кинеских компанија Синочем капитал и Кина оријент асет менаџмент холдингс лимитед Протокол о сарадњи у вези са пројектом аутопута Добој-Вукосавље и аутопута Вукосавље-Брчко, као дијела мреже аутопутева на територији Републике Српске.

Трнинић је изразио је незадовољство постпуком делегације БиХ, јер је оспоравала данашње потписивање протокола и условила кинеску страну да то не буде у званичном протоколу.
Трнинић је навео да су у делегацији БиХ били предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

"Они су изразили своје незадовољство и протест и оспоравали су ове наше пројекте, потписивање, чак су и условили кинеску страну да не буде у званичном протоколу. Ми смо то ипак потписали", рекао је Трнинић за Радио-телевизију Републике Српске.