latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:14 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Страдање у Подрињу треба да држи Србе будним

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да некажњавање починилаца тешких злодјела над више од 3.500 Срба у средњем Подрињу у протеклом рату треба да држи Србе будним и свјесним онога што се догодило и на који начин треба да се крећу у будућности како би избјегли све замке овог типа.

Цвијановићева је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и његовати културу сјећања.

"Култура сјећања мора да постоји у оквиру институција, колективитета и сваког појединца у Републици Српској, јер на основу тога можемо да разумијемо шта је било и куда се крећемо у будућности", рекла је Цвијановићева новинарима у Братунцу, гдје је присуствовала помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Она је истакла да је власт у Српској опредјељена за изградњу боље Републике Сропске која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднијетио у свим крајевима.

Цвијановићева је указала да су злочини почињени над Србима у средњем Подрињу остали некажњени што постаје матрица када се говори о правди или достизању правде, истине и санкција у оквиру БиХ.

"Налажост, то нису једини примјери, али ако говоримо о страдању 3.500 људи и о томе да су починиоци ових тешких злодјела остали нетакнути од међународног и правосуђа у БиХ, то треба да нас држи будним и тријезним и врло свјесним онога што је било и на који начин треба да се крећемо у наредном периоду и тражити да све наше генерације разумију са чим смо били суочени и да избјегну све замке овог типа", рекла је Цвијановићева.