latinica  ћирилица
07/07/2018 |  12:56 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Додик: У БиХ нема правде за Србе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Братунцу да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.

Додик је рекао да је у средњем Подрињу током посљедњег рата страдало више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце.

"Нема казне за починиоце, али има него снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овдје већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици", рекао је Додик новинарима у Братунцу, гдје присуствује помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Он каже да срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу дјевојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

"Ми смо овдје силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свјесни смо илузије које покушавају да изграде овдје у лику БиХ, на штету Срба и српског народа", рекао је Додик.

Предсједник Српске је позвао присутне да се поново окупе и помогну у рјешавању нагомиланих проблема.

Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција - јавних и других.

"Страдање остаје као наша бол, као мјесто које ће вјечито у колективној свијести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захваност за жртве које су дате јесте успјешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату", рекао је Додик.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.