latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:55 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Приједор- Фестивал цртежа и музике

Галерија "Сретен Стојановић" у Приједору, и ове године, била је домаћин Фестивала цртежа и музике.

Фестивал је завршен изложбом и џез концертом. На овогодишњем 12. фестивалу учествовало је тринеаст умјетника, студената Примјењене академије у Београду и Академије ликовне умјетности у Бањалуци, а своје ликовне вјештине показали су под будним оком ментора, професора - Слободана Кајтеза и Ненада Настића.

- Студенти су извели по два рада који су били веома успјешни, тако да ће публика имати прилику да види лијепу изложбу - рекао је Слободан Кајтез, професор на Факултету примјењених умјетности у Београду.

Овогодишњи Фестивал цртежа и музике донио је и новине. Први пут рађено је техником која до сада није виђена на нашим просторима.

Директор галерије "Сретен Стојановић" Тихомир Илијашевић је рекао да је ријеч о техници "зграфито" која потиче још из средњег вијека, као и да је то прелијепа и провоктивна техника.

У оквиру затварања фестивала наступио је загребачки бенд Џипси џез свинг.

Члан овог бенда Орјен Риђановић каже да је њихов музички стил џипси свинг хот џез, чији је зачетник чувени белгијски синти гитарист Ђанго Рајнхард, један од пионира џез гитаре.

- Наш бенд његује овај стил и изузетна нам је част да први пут наступамо у Приједору - истакао је Риђановић.

Његов пријатељ из бенда Миливој Мајдак напомиње да као музичка група имају много бољу публику и њену пажњу у мањим мјестима, јер је у већим градовима примјетна засићеност разноврсним музичким жанровима.

- Волимо да дођемо у мање градове и наступамо за овакву публику - каже Мајдак.

Фестивал цртежа и музике организован је у оквиру програма Културног љета у Приједору.